Održana 101. redovna sjednica Vlade Brčko distrikta BiH


14.6.2011. Vlada Brčko distrikta BiH je na redovnoj 101. sjednici donijela zaključak o analizi realizacije akata Vlade Brčko distrikta BiH za period januar-mart 2011.godine, kojim se zadužuju šefovi odjeljenja da pošalju dopis ispred svog odjeljenja da su izvršili sve vladine zaključke i odluke, a u slučaju da to nisu odradili, dužni su da dostave obrazloženje.

Image for news
Članovi Vlade donijeli su i zaključak koji se odnosi na usvajanje Nacrta odluke o usvajanju Programa utroška sredstava za 2011. godinu u Odjeljenju za raseljena lica, izbjeglice i stambena pitanja, a kojim se ova tačka prolongira za narednu sjednicu, kada će Slavko Matanović, šef ovog Odjeljenja, dostaviti konačnu listu korisnika sredstava odnosno konačan popis osoba koje su ranije odabrane po ovim programima. Svrha programa utroška sredstava je dodjela građevinskog materijala u programu rekonstrukcije i novčanih sredstava u programu sanacije za obnovu stambenih jedinica povratnika i raseljenih lica u Brčko distriktu BiH, novčana pomoć u stambenom zbrinjavanju porodica poginulih i ratnih vojnih invalida, dodjela i ugradnja građevinskog materijala za stambeno zbrinjavanje Roma po sistemu „ključ u ruke“ i uplata novčanih sredstava za zajedničke projekte na nivou BiH. Sredstva za ove namjene obezbijeđena su iz budžeta Brčko distrikta BiH za 2011.godinu, u ukupnom iznosu od približno četiri miliona kovertibilnih maraka.
Jednoglasno je usvojen Nacrt odluke o usvajanju Programa utroška sredstava sa pozicija grantova neprofitnim organizacijama za ovu godinu, Odjeljenja za stručne i administrativne poslove, Pododjeljenja za podršku MZ, UG i NVO.
Na 101. sjednici Vlade prihvaćen je izvještaj o radu Kancelarije gradonačelnika/Sektora za informisanje, Odsjeka za žalbe, ljudska prava i komunikaciju sa građanima za period 1.1-31.12.2010. godine, te je donešen zaključak kojim se dr. Anto Domić, zamjenik gradonačelnika zadužuje da zajedno sa šefom Odsjeka za žalbe, ljudska prava i komunikaciju sa građanima koji je ujedno i v.d šefa Sektora za informisanje Enesom Pašalićem, napravi plan djelovanja i aktivnosti kako bi se uklonile poteškoće u radu ovog Odsjeka. Pašalić je ovom prilikom istakao da su za adekvatno funkcionisanje Odsjeka za žalbe, ljudska prava i komunikaciju sa građanima neophodna tri elementa koja podrazumijevaju adekvatno organizaciono pozicioniranje, stručnu osposobljenost odnosno stručni kadar te pronalaženje mjera efektivnosti, mehanizama koji bi u efektivnom smislu proizveli bolje učinke.
Članovi Vlade primili su k znaju izvještaje o reviziji finansijskih izvještaja Zavoda za zapošljavanje Brčko distrikta BiH na dan 31.12.2010. godine, sa Akcionim planom za realizovanje preporuka iz revizorskih izvještaja, kao i izvještaj o reviziji finansijskih izvještaja Fonda zdravstvenog osiguranja za period 1.1-31.12.2010 godinu.
Izvještaj o reviziji finansijskog poslovanja Policije Brčko distrikta BiH za period 1.1-31.12.2010. godine takođe je primljen k znanju, uz zaključak kojim se šef Policije zadužuje da u saradnji sa glavnim koordinatorom, za narednu sjednicu dostavi akcijski plan za otklanjanje nedostataka po tom revizorskom izvještaju. Sa istim zaključkom primljen je k znanju i izvještaj o reviziji finansijskog poslovanja Komisije za Hartije od vrijednosti Brčko distrikta BiH za period 1.1-31.12.2010.godine.
Članovi Vlade primili su k znanju i izvještaj o reviziji finansijskog poslovanja Pravosuđa za period 1.1-31.12.2010. godine, te informaciju u vezi sa realizovanjem Odluke o utvrđivanju kriterijuma za odobravanje jednokratne novčane pomoći, socijalne pomoći domaćinstvima čiji su stambeni objekti stradali u klizištima i požarima.
Jednoglasnu podršku na 101. sjednici Vlade dobio je i zaključak o prioritetnom rješavanju zahtjeva koji se odnosi na MZ “Poljaci - Jagodnjak”, kojim se traži provođenje postupka sticanja imovine u cilju proširenja postojećeg groblja koga koriste tri Mjesne zajednice (Poljaci-Jagodnjak, Donja Skakava i dio Dubrava). Predlagač ove tačke je Miron Buro, direktor Kancelarije za upravljanje javnom imovinom, koji je ovom prilikom istakao da se radi o lokaciji koja je bitna za našu lokalnu zajednicu, tačnije o nekretnini u Poljacima koja je susjedna nekretnina do groblja koje je već popunjeno, te dodao da je Kancelarija za upravljanje javnom imovinom prikupila sve potrebne podatke za sticanje ove imovine.