Održana 100. redovna sjednica Vlade Brčko distrikta BiH

7.6.2011. Vlada Brčko distrikta BiH je na 100. redovnoj sjednici donijela odluku o odobravanju Nacrta zakona o izmjeni Zakona o elektronskom potpisu i elektronskoj ispravi.

 

Image for news

Zbog zastoja u realizaciji pratećih sadržaja u informacionim tehnologijama, koje trebaju omogućiti primjenu ovog zakona potrebno je izvršiti njegovu izmjenu. Navedena izmjena zakona se odnosi na početak njegove primjene, tako da će se umjesto od 1.7.2011. godine početi primjenjivati od 1.1.2012. godine. Članovi Vlade donijeli su i zaključak u vezi sa pismom OHR-a koje se odnosi na izradu Nacrta zakona o Crvenom krstu Brčko distrikta BiH, a on glasi da radna grupa sačini Nacrt zakona i dostavi odjeljenjima i institucijama distrikta na komentare, kako bi se napravila analiza koliko je potrebno za finansiranje Crvenog krsta. Prema riječima Nike Stoparića, šefa Odjeljenja za stručne i administrativne poslove, u ovom pismu se potencira na redovnom finansiranju ove nevladine organizacije iz budžeta, i to u procentu 0,1 % od ukupnog izvršenja budžeta, odnosno oko 180.000 KM te 1 % od obaveznog osiguranja motornih vozila, što iznosi oko 85.000 KM.

Na 100. sjednici Vlade Brčko distrikta usvojen je i Nacrt odluke o imenovanju predstavnika Brčko distrikta BiH u Forum za razvoj i promociju preduzetništva u BiH. Za predstavnike ovog foruma imenovani su Pero Gudejević i Mujo Hadžić. Usvojen je, također, i Nacrt odluke o imenovanju predstavnika Brčko distrikta BiH u Koordinacioni odbor za praćenje provođenja strategije zapošljavanja u BiH za period 2010-2014. godine. U ovaj odbor imenovana je Slavica Živanović. Kada je u pitanju razmatranje i odobravanje izvještaja o izvršenju budžeta Brčko distrikta BiH za period januar-mart 2011. godine članovi Vlade donijeli su zaključak da Direkcija za finansije hitno napravi prijedlog mjera za poboljšanje naplate prihoda, naročito neporeskih, koji se ostvaruju aktivnostima od Vladinih odjeljenja i institucija Brčko distrikta. Prema riječima Osmana Osmanovića, šefa Trezora Brčko distrikta BiH, ovo je prvi kvartalni izvještaj o izvršenju budžeta za fiskalnu 2011. godinu i sama činjenica da je kasno uvojen budžet za ovu godinu znači i njegovo manje izvršenje. Inače, prema njegovim riječima, prvi kvartal uvijek rezultira manje ostvarenim prihodima, a onda se taj rezultat poboljšava u ostalim kvartalima. Na sjednici je primljeno k znanju razmatranje godišnjeg finansijskog izvještaja Kancelarije za reformu javne uprave, kao i razmatranje informacije o realizaciji programa subvencionisanja dijela kamata na kredite za preduzeća, samostalne preduzetnike i poslovnice na području Brčko distrikta BiH za 2010.godinu.