Održan seminar povodom upoznavanja problema klizišta

12.12.2016. S ciljem upoznavanja sa ozbiljnošću problema oko nastanka klizišta, danas je u Hotelu "Jelena" održan seminar u organizaciji Odjeljenja za javnu sigurnost, a u saradnji sa Rudarsko-geološko-građevinskim fakultetom Univerziteta u Tuzli.

Image for news

2016-12-12-Seminar-Klizista-1

Seminar je održan na temu „Rizik pojave i razvoja klizišta na području Brčko distrikta BiH sa analizom mogućnosti prevencije i optimalnih uslova sanacije” sa svrhom upoznavanja predstavnika odjeljenja Vlade Brčko distrikta BiH, nevladinih organizacija, udruženja građana i predstavnika mjesnih zajednica koje su najviše pogođene klizištima poslije katastrofalnih poplava iz maja 2014. godine sa ozbiljnošću i problemima klizišta sa kojima se susreću svakodnevno.

„Htjeli smo da danas struka i nauka kažu svoj dio, tako da svi službenici, odnosno predstavnici odjeljenja čuju od zvaničnih institucija o čemu se radi i kako ući u sanaciju i rješavati probleme koji su pred nama“, izjavio je Mićo Simkić, v.d. šefa Odjeljenja za javnu sigurnost.

Simkić je također rekao da je ovaj seminar važan zbog pojave mnogih klizišta na području Brčko distrikta BiH, posebno nakon 2014. godine.

„Katastrofe koje su se ranije dešavale u Brčko distriktu  BiH bile su poplave. Sada su se pojavila klizišta, a ovim seminarom smo pokušali da pojedine službe upoznamo sa tom problematikom kako bi se radilo na prevenciji od pojave novih klizišta i što efikasnijoj i boljoj sanaciji postojećih. Svako klizište je specifično, svakom se posebno pristupa sa posebnim projektnim zadatkom, obimom istražnih radova i svega onoga što to klizište zahtijeva“, objasnio je Kenan Mandžić, dr sc. Rudarsko-geološko-građevinskog fakulteta u Tuzli.


U okviru seminara održana je i prezentacija kritičnih lokacija pogođenih klizištima na području Brčko distrikta BiH.