Održan sastanak s Parlamentarnom grupom „Zeleni klub“

28. 2. 2023. U Gradskoj vijećnici danas je održan sastanak između gradonačelnika Brčko distrikta Bosne i Hercegovine Eseda Kadrića, zamjenika gradonačelnika dr. Ante Domića s predstavnicima Zelenog kluba poslanika Parlamenta BiH, kao i zastupnicom u Skupštini Distrikta i članicom Zelenog kluba Milijanom Simić.

Image for news

U ime Zelenog kluba sastanku su prisustvovali Branislav Borenović, Želimir Nešković, Jasmin Emrić i Esad Mavrić.

Tokom radnog sastanka prisutni su razgovarali kako o dosadašnjim tako i o budućim aktivnostima koje će Distrikt preduzeti u svrhu uvođenja novih trendova i promjena iz tzv. „Zelene agende“, što, između ostalog, podrazumijeva korištenje obnovljivih izvora energije te prilagođavanje klimatskim promjenama.

Ujedno, prisutni su razgovarali o neophodnim pripremama za organizovanje konferencije na tematiku obnovljivih izvora energije, klimatskih promjena i zaštite životne sredine, koja će se u narednom periodu održati upravo u Brčkom.

Predstavnici Zelenog kluba pohvalili su dosadašnje procese koje su vlasti u Brčkom pokrenule, kazavši da Brčko ima velike predispozicije da kao prva zajednica u BiH stekne status „Zelenog grada“.

Podsjećamo, Brčko distrikt BiH se potpisivanjem Akcionog plana „Zeleni gradovi“ pridružio mreži gradova koji nastoje da zaštite životnu sredinu i poboljšaju kvalitet života svojih građana.

„Zeleni klub“ osnovan je s ciljem jačanja javnog dijaloga u oblasti energetike, pitanjima iz oblasti obnovljivih izvora energije, klimatskih promjena, energetske efikasnosti i zaštite životne sredine.