Održan sajam načelnika i općina Jugoistočne Evrope u Sarajevu „NEXPO 2011“

11.3.2011. U organizaciji Asocijacije lokalne uprave (NALAS) u saradnji sa asocijacima općina i gradova Federacije BiH i Republike Srpske u sportskoj dvorani „Zetra“ u Sarajevu 10. do 11. marta održan je „NEXPO 2011“, prvi regionalni sajam koji je okupio sve načelnike, odnosno gradonačelnike i predstavnike općina iz cijele Jugoistočne Evrope iz oko sto gradova regiona, veliki broj zvaničnika i više od 5.000 posjetilaca.

Image for news
Među učesnicima bio je i gradonačelnik Brčko distrikta BiH Dragan Pajić i predstavnici Vlade Brčko distrikta, koja je na ovom sajmu imala svoj štand u cilju predstavljanja svojih aktivnosti i ideja. Sajam je iskorišten kao prilika da Vlada Brčko distrikta BiH prezentuje posredstvom promotivnih materijala i kratkog filma o potencijalima distrikta i mogućnostima razvoja, podijeli svoja iskustva i uspostavi međusobnu komunikaciju u okviru mreža asocijacija lokalnih vlasti Jugoistočne Evrope. Gradonačelnik Pajić je na štandu Vlade Brčko distrikta BiH primio brojne načelnike i gradonačelnike iz BiH i okruženja sa kojima je razgovarao o uspostavljanju saradnje i zajedničkim projektima.

2011-03-14-Brcko_na_NEXPO-2011-1

Sajam je otvorio predsjednik Mreže asocijacija lokalnih vlasti jugoistočne Evrope (NALAS) Vladimir Moskov koji je rekao da ovaj sajam predstavlja potvrdu bolje saradnje lokalnih zajednica iz regiona u budućnosti. Predsjednik Kongresa lokalnih i regionalnih vlasti Savjeta Evrope Kit Vitmor rekao je da je Sajam odlična prilika da se dodatno podrži integrisanje zapadnog Balkana u Evropu. Prema njegovim riječima, BiH je ostvarila značajan uspjeh u razvoju lokalne samouprave, što je moglo da se primijeti i prilikom lokalnih izbora. Predsjednik Saveza općina i gradova FBiH Husejin Smajlović je istakao da je lokalna samouprava osnov za stabilan sistem cijele države, te je stoga neophodno ulagati u lokalne zajednice, te ih razvijati da bi imale zadovoljne građane i društvo u cjelini.
Predsjednik Saveza općina i gradova Republike Srpske Dragoljub Davidović naglasio je važnost lokalne zajednice koja predstavlja nosioca razvoja društva, te naglasio da razmjena znanja i iskustava između lokalnih zajednica predstavlja značajan pokazatelj važnosti regionalne saradnje i povezivanja.
Cilj sajma je komunikacija radi saradnje, prvenstveno privredne, kao i turističke, dijelom obrazovne te saradnje gradova i općina u oblasti  lokalnog poslovanja i zakonske legislative, kao i niza drugih segmenata karakterističnih za pojedine sredine. Jedan od ciljeva je i sama komunikacija jer njen izostanak često uzrokuje mnoge probleme, rečeno je na pres konferenciji održanoj na Sajmu.
Iako je događaj po definiciji regionalnog karaktera, može se  s pravom reći da ima mnogo širi značaj jer su osim velikog broja učesnika sa evropskog jugoistoka, došli gosti iz cijelog svijeta, naročito Kine.