Održan Okrugli stol o temi „Uloga institucija Brčko distrikta u borbi protiv diskriminacije“

30.6.2016. U organizaciji Komisije za zaštitu ljudskih prava Skupštine distrikta Brčko i Misije OESS-a u BiH, a uz predstavnike brojnih uduženja građana danas je u  Brčkom  održan okrugli stol o temi „Uloga institucija Brčko distrikta u borbi protiv diskriminacije“. Prisutne su na samome početku pozdravili gradonačelnik Brčko distrikta BiH dr. Anto Domić i predsjednik Skupštine Distrikta Đorđa Kojić.

Image for news

 

osce_okrugli_sto__2932

Prema riječima Lidije  Ljubojević predsjednice Komisije  za zaštitu ljudskih prava u Skupštini Brčko distrikta građani  se uglavnom žale  na nacionalni aspekt diskriminacije, diskriminaciju  prilikom korištenja zdravstvenih usluga, diskriminaciju  građana sa posebnim potrebama, koji zahtijevaju poseban pristup rješavanju njihovih problema,  kao što su invalidne osobe. Ona je istaknula da se zakonskom regulativom i zakonskim rješenjima pokušava pomoći u rješavanju te problematike u čemu se donekle i uspjelo.

Na dnevnom redu  našao se  pregled primjene Zakona o diskriminaciji Bosne i Hercegovine i uloga institucija Ombudsmena za ljudska prava BiH u tom procesu.

Predstavljajući  koncept  strategije za borbu protiv diskriminacije i strategije za zaštitu ljudskih prava u BiH Saliha Đuderija, pomoćnica ministra u Ministarstvu za ljudska prava BiH je istaknula da se BiH suočava sa problemom diskriminacije koji postoji u Europi, ali i sa diskriminacijom koja je vezana za sam sustav zaštite od diskriminacije u BiH,  posebno načinom organizacije države, etničkim i nacionalnim odnosima i našom ekonomskom i socijalnom razvijenošću što jako puno utiče na problem diskriminacije.

Radmila Trifković, službenik za odnose s javnošću Misije OESS- a u BiH  kaže da je cilj današnjeg  okruglog stola da se sudionici upoznaju sa preporukama i mehanizmima koji se tiču borbe protiv diskriminacije.