Održan nastavak 98. redovne sjednice Vlade Brčko distrikta BiH

2.12.2015. Na trećem nastavku 98. redovne sjednice članovi Vlade razmatrali su Akcioni plan za realizaciju preporuka po izvještaju o reviziji finansijskog poslovanja Direkcije za finansije za period od 1. 1. do 31. 12. 2014. godine, kao i Akcioni plan za realizaciju preporuka revizije.

Image for news
Direktor Direkcije za finansije Brčko distrikta BiH Mato Lučić kazao je u izjavi za medije da će Vlada ponovo preispitati ovaj izvještaj i ispraviti postojeće nepravilnosti. On je naveo da se revizija odnosila na svih 20 korisnika budžeta Distrikta, a primjedbe revizora su usmjerene na transparentno trošenje grantova, podsticaje u privredi i poljoprivredi, te na rad odjeljenja u postupcima javnih nabavki.
2015-12-02-98_RSV-Mato_Lucic
Odgovarajući na dodatna pitanja novinara na konferenciji za medije koja se tiču pripreme budžeta za 2016. godinu, gradonačelnik Brčko distrikta BiH dr. Anto Domić rekao je da ovaj dokument još nije stavljen u proceduru zbog poznatih okolnosti u vezi s budžetom za tekuću godinu.
"Prijedlog nacrta budžeta za 2016. godinu je u završnoj fazi sklapanja u jedinstveni dokument u Direkciji za finansije Brčko distrikta BiH. Uvažavajući proceduru donošenja budžeta, koja zahtijeva javnu raspravu, do kraja godine budžet ćemo pustiti u proceduru na prvo čitanje, a onda u skladu s dinamikom koja je propisana, budžet će ući u završnu fazu usvajanja", objasnio je dr. Domić.
On je dodao da će sljedeća godina započeti s odlukom o privremenom finansiranju, koja će trajati dok se ne završi postupak javnih rasprava i usaglašavanja svih onih politika koje treba da se ogledaju u budžetu Brčko distrikta BiH za 2016. godinu.
2015-12-02-98_RSV-Anto_Domic
Prema njegovim riječima prijedlog budžeta iznosi oko 190 miliona maraka, što je procijenjena vrijednost prihoda i rashoda u ovom trenutku.
"Naravno, i prihodi i rashodi podliježu detaljnom pretresu u toku javnih rasprava kao i svi projektovani elementi jer svako malo analiziramo neke segmente prihoda koji su planirani i ostvareni, a ponekad imamo i izvjesne neusaglašenosti s planskom kategorijom i onim što je realizovano, tako da ćemo u naredna dva do tri mjeseca sve proanalizirati i donijeti budžet onako kako i treba", zaključio je na kraju izjave gradonačelnik Brčko distrikta BiH dr. Anto Domić.
Vlada Brčko distrikta BiH na današnjem zasjedanju odobrila je Prijedlog odluke o promjeni namjene javnog dobra uz zaključak kojim se zadužuje Ured za upravljanje javnom imovinom da u određenom roku predoči Vladi sveobuhvatnu informaciju o ovom pitanju.
Članovi Vlade izjasnili su se o zahtjevu Ministarstva za ljudska prava i izbjeglice BiH u vezi s nominiranjem predstavnika Brčko distrikta BiH u Interresornu radnu grupu za izradu zakona o pravima žrtava torture u BiH.
Usvojen je Prijedlog odluke o imenovanju predstavnika Vlade Brčko distrikta BiH u Komisiju za priznavanje prirodnih mineralnih i prirodnih izvorskih voda u BiH.