Održan nastavak 27. vanredne sjednice Vlade Brčko distrikta BiH

26.6.2014. Iako su stručne službe Vlade Distrikta imale zadatak da procijene kada je potrebno proglasiti prestanak elementarne nepogode na području Brčko distrikta BiH koja je proglašena prije više od mjesec dana, na početku današnjeg vanrednog zasjedanja članovi Vlade donijeli su zaključke u vezi sa saniranjem posljedica od leda koji je jučer usljed nove elementarne nepogode napravio velike štete na stambenim objektima, poljoprivrednim i privrednim objektima, kao i na usjevima.


Image for news
Gradonačelnik dr. Anto Domić je istakao da je neophodno interventno djelovanje na pružanju pomoći ljudima u vezi s nastalim štetama na krovovima porodičnih kuća i gazdinstava kao i u smislu nabavke stakla za prozore koji su uništeni. "Organizacioni smo se dogovorili da će posao voditi Odjeljenje za raseljena lica, izbjeglice i stambena pitanja u saradnji sa Odjeljenjem za stručne i administrativne poslove, Odjeljenjem za prostorno planiranje, Odjeljenjem za javne poslove i Uredom za upravljanje javnom imovinom. Njihov zadatak je da tokom dana organizuju posao te sve porodične kuće i gazdinstva na izvjestan način zaštite od eventualnog propadanja, odnosno da se poprave oštećenja na krovovima koja bi usljed nove kiše mogla dovesti do daljnjeg uništavanja objekata", obrazložio je gradonačelnik Domić. Iz 21 mjesne zajednice prijavljena su oštećenja usljed leda. Iako te prijave nisu konačne zbog intenziteta elementarne nepogode koja je u pojedinim mjesnim zajednicama načinila veće štete nego u drugima, potrebno je da sve budu tretirane na isti način kako bi im se pružila adekvatna pomoć. Gradonačelnik je dodao da je Odjeljenje za poljoprivredu, šumarstvo i vodoprivredu zaduženo da formira komisiju koja će izaći na teren i započeti proceduru utvrđivanja šteta. U vezi s ovim zaključkom interventnog djelovanja sva odjeljenja su u obavezi da paralelno sa radovima saniranja nastalih oštećenja vrše i dokumentiraju obim štete kako bi se mogao sačiniti cjelovit izvještaj koji će biti predočen Skupštini Brčko distrikta BiH.

2014-06-26-Nastavak_27_vanredne_sjednice_Vlade_BD_BiH

"U vezi s prethodnom elementarnom nepogodom i poplavama nastavljaju se aktivnosti u smislu operacionalizacije dokumenata koji će proisteći iz rebalansa i dodatne razrade kako bi što je moguće prije mogli pustiti u funkciju sredstva koja su sada operativna", kazao je dr. Domić. Također se nastavljaju i aktivnosti na uništavanju čvrstog otpada koji je sakupljen iz objekata koji su bili poplavljeni.
Naime, rebalans budžeta Brčko distrikta BiH za 2014. godinu u iznosu od 22 miliona KM koji je namijenjen isključivo za saniranje šteta nastalih u poplavama i pojavom klizišta usvojen je na jučerašnjoj vanrednoj sjednici Skupštine Brčko distrikta BiH.