Одржан наставак 27. и 31. ванреднe сједницe Владе Брчко дистрикта БиХ

4.7.2014. На приједлог Одјељења за пољопривреду, шумарство и водопривреду чланови Владе Брчко дистрикта БиХ, на 51. наставку 27. ванредне сједнице, донијели су Одлуку о проглашењу стања елементарне непогоде, града, која се догодила 25. јуна 2014. године и захватила сљедећа подручја: Бијела, Дубраве, Церик, Доња Скакава, Пољаци, Јагодњак, Ендек, Буквик Доњи, Буквик Горњи, Лукавац, Горњи Вукшић, Доњи Вукшић, Витановићи, Улице, Буковац, Уловић, Липовац, Брка, Паланка, Омербеговача, Бодериште, Поточари, Горњи Брезик, Станови, Сандићи, Крбети, Слијепчевићи, Ражљево, Брезово Поље, Попово Поље, Брод, Горња Скакава и Приједор.

 

Image for news

Шеф ресорног одјељења Џевдет Шаховић је истакао да ће Одјељење за пољопривреду, шумарство и водопривреду, у складу са Одлуком о процјени штете од елементарних непогода, одмах предузети активности. "Именована је комисија за процјену штета и та прелиминарна штета подразумијева одређивање подручја у ком је настала штета у пољопривреди", изјавио је Шаховић те објаснио да се то прије свега односи на штете усјева и пластеника као и на садржај усјева у пластеницима. Он је додао да је донесена одлука допуњена у дијелу који се односи на комисије које су вршиле процјене на стамбеним и пословним објектима. " Због специфичности одређених штета Влада је већ раније донијела закључак у вези са санирањем кровова и пластеника јер се морало хитно дјеловати како би се људима обезбиједио цријеп јер би посљедице таквог стања касније биле доста веће", навео је Шаховић истичући да ће током дана започети подјела најлона за пластенике које ће власници сами постављати.
Влада Брчко дистрикта БиХ прихватила је приједлог шефа Одјељења за јавну безбједност и  директора ЈП „Путеви“ Брчко у вези са допуном закључка донесеног 15. 6. 2014. године којим се представник Одјељења за јавне послове  задужује да у сарадњи са ЈП „Путеви Брчко“ изврши насипање прелазних путева и дијелова који су блатњави на простору МЗ „Крепшић 1“, МЗ „Крепшић 2“ и МЗ „Вучиловац“.
Шеф Одјељења за јавни регистар Синиша Милић извијестио је чланове Владе да је Савјет министара Босне и Херцеговине донио Одлуку о измјени Правилника којим се грађани са подручја која су била погођена елементарним непогодама ослобађају од трошкова за издавање нових личних докумената, као и да ће објављивањем исте престати потреба за важењем Одлуке Владе Брчко дистрикта БиХ о преузимању трошкова за издавање таквих докумената, осим у дијелу који се односи на ослобађање од трошкова објављивања у „Службеном гласнику Брчко дистрикта БиХ“. Одлука Савјета министара БиХ важиће 45 дана, тако да ће сва лица која имају такве потребе у том периоду моћи поднијети своје захтјеве за издавање нових личних докумената и бити ослобођени трошкова.
К знању је примљен Извјештај Комисије за процјену штета на привредним објектима – Одјељења за привредни развој, спорт и културу, у вези установљених штета на три пластеника и то: пластеник у Дубравама, Витановићима и ДО „Малагић“, уз констатацију да треба извршити набавку у смислу помоћи грађанима погођеним овом елементарном непогодом, а да власници објеката требају извршити замјену истог.
На 31. ванредној сједници чланови Владе Брчко дистрикта БиХ једногласно су усвојили Нацрт закона о измјенама и допунама Закона о раду Брчко дистрикта БиХ. Шефица  Одјељења за здравство и остале услуге др Анђа Николић је објаснила да је овим измјенама закона предвиђено да породиљско одсуство за близанце, треће и свако наредно дијете буде у трајању од 18 мјесеци непрекидно. "Ради се о усклађивању закона са Законом о државној служби, а усклађен је са ентитетским као и са европским законима", изјавила је др Николић додајући да се важност ове одлуке огледа и у повећању наталитета.
Чланови Владе једногласно су усвојили Смјернице за израду нацрта закона о отклањању и ублажавању посљедица насталих елементарним непогодама у периоду  април–мај 2014. године, те је разматран и нацрт текста овога закона.
Влада Дистрикта разматрала је амандмане на ребаланс Буџета Брчко дистрикта БиХ за 2014. годину. Градоначелник др Анто Домић је истакао да је потребно направити интерне прерасподјеле како би још извјестан број пројеката током године могао бити завршен.
На ванредној сједници Влада је усвојила Смјернице за израду нацрта одлуке о шестој емисији обвезница за измирење по основу верификованих рачуна старе девизне штедње. Директор Трезора  Брчко дистрикта БиХ Осман Османовић је образложио да се као и сваке године врши емисија обвезница по основу повраћаја старе девизне штедње. Поступак верификације који је започео 2007. године биће отворен све до краја 2015. године. "За 134 нововерификоване старе девизне штедише већ смо исплатили до 1.000 КМ. Износ од 1.650.000 ћемо враћати путем обвезница старе девизне штедње како би они до коначног рока повраћаја могли да тргују својим обвезницама уколико то желе", казао је Османовић истичући да ће сви који су до данас верификовани моћи да наплате прву траншу своје старе девизне штедње почетком октобра текуће године.