Održan nastavak 102. redovite sjednice Vlade Brčko distrikta BiH

27. 7. 2016. Na jutrošnjem zasjedanju Vlada Brčko distrikta BiH donijela je Odluku o utvrđivanju radnih mjesta u sudskoj policiji Brčko distrikta BiH na kojima se staž osiguranja računa u uvećanom trajanju.

Image for news

 

Tajnik Pravosudnog povjerenstva Brčko distrikta BiH Vuk Lučić pojasnio je da je Vlada Brčko distrikta BiH prihvatila prijedlog Pravosudnoga povjerenstva Distrikta u vezi sa spomenutom odlukom navodeći da je to pravo dano sudskim policajcima na temelju zakona donesenog još 2011. godine, ali da do danas nije realizirano.

„Nakon konzultacija s entitetskim fondovima mirovinskog i invalidskog osiguranja načinili smo nacrt ove Odluke i delegirali Vladi Brčko distrikta BiH koja je tu Odluku danas i usvojila. Po dostavljanju Odluke nadležnim institucijama i nakon što se provedu potrebne proceduralne radnje, ovo će pravo ubuduće sudskim policajcima biti i uplaćivano“, pojasnio je Lučić.

Na prijedlog Odjela za obrazovanje na 102. redovitoj sjednici usvojena je Odluka o imenovanju koordinatora Torinskog procesa za 2016. godinu.

Na redovitom zasjedanju Vlade usvojen je i Prijedlog odluke o imenovanju predstavnika Brčko distrikta BiH u Projektni odbor projekta „Jačanje procesa donošenja odluke Bosne i Hercegovine u pravcu pristupanja Minamatskoj konvenciji i izgradnja kapaciteta za provedbu budućih odredbi“.

Na prijedlog Odjela za prostorno planiranje i imovinskopravne poslove usvojen je i Prijedlog zaključka u vezi sa zahtjevom Ministarstva civilnih poslova BiH za očitovanje o pokretanju inicijative od strane Vijeća za djecu BiH o uvođenju obveznog i besplatnog srednjoškolskog obrazovanja.