Održan drugi nastavak 72. redovne sjednice Vlade Brčko distrikta BiH


28.11.2014. Odluka o utvrđivanju kriterija o dodjeli poljoprivredne mehanizacije i opreme iz donacije Narodne Republike Kine usvojena je na današnjem nastavku redovne sjednice Vlade Brčko distrikta BiH. U sačinjavanju ove odluke i kriterija učestvovali su Odjeljenje za poljoprivredu, šumarstvo i vodoprivredu, koje je prihvatilo donaciju i smjestilo je u skladišta JP „Luka Brčko“, i Ured za upravljanje javnom imovinom. Sada predstoji formiranje komisije i raspisivanje javnog poziva za dodjelu donirane poljoprivredne mehanizacije.


Image for news

Vršilac dužnosti direktora Ureda za upravljanje javnom imovinom Stevan Sofić je objasnio da je donirano devet traktora manje snage, tri motokultivatora, pet motornih pila, dva aparata za mužu sa kantama za mlijeko, dva laktofriza od 500 i 1000 litara, analizator za mlijeko i tri leđne prskalice.
“Korisnici će moći biti domaćinstva koja su pretrpjela štete usljed poplava i klizišta, a kriteriji su prvenstveno brojnost članova domaćinstva, zatim nezaposlenost, izdržavanje lica sa posebnim potrebama, proizvodne površine za povrtlarstvo i voćarstvo  u 2013. godini. Usaglašeno je da se Odluka popuni u smislu da se i neka druga područja koja su ugrožena poplavama i klizištima također evidentiraju", precizirao je Sofić.

2014-11-28-nastavak_72_rsv_stevan_Sofic

On je dodao da je po kriznim područjima već izvršen raspored mehanizacije i ostale donacije što će biti vidljivo i samoj komisiji  koja će raditi po odluci i donijeti preliminarnu listu.
Na prijedlog Ureda za evropske integracije, na 72. redovnoj sjednici, usvojena je Odluka o imenovanju predstavnika Brčko distrikta BiH u Savjetodavno tijelo EU programa za oporavak od poplava, kao i Odluka o imenovanju predstavnika Distrikta u Vijeće za sigurnost saobraćaja na nivou BiH, na prijedlog Odjeljenja za javne poslove.
 
Vlada Brčko distrikta BiH usvojila je Akcioni plan Odjeljenja za stručne i administrativne poslove za provođenje strategije za borbu protiv korupcije u Brčko distriktu BiH za 2014. godinu te je primila k znanju Akcioni plan ovog odjeljenja na prevazilaženju nedostataka po izvršenoj reviziji finansijskog poslovanja za 2013. godinu.
Članovi Vlade podržali su i Odluku o usvajanju Akcionog plana Odjeljenja za javni registar po Izvještaju o reviziji za 2013. godinu.
Na prijedlog Odjeljenja za obrazovanje Vlada je dala saglasnost na Nacrt Sporazuma o kulturnoj i obrazovnoj saradnji Republike Argentine i Bosne i Hercegovine.
 
Na današnjem zasjedanju Vlada je također dala saglasnost na Prijedlog okvirnog Zakona o olakšicama za zapošljavanje mladih lica u Bosni i Hercegovini, te za izradu strategije zapošljavanja u BiH za period 2015–2020. godina, a donesena je i Odluka o imenovanju predstavnika Distrikta u radu Koordinacionog odbora za izradu strategije, na prijedlog Odjeljenja za privredni razvoj, sport i kulturu.
 
K znanju je primljen mjesečni Izvještaj o izvršenju budžeta za septembar 2014. godine i prijedlog za poboljšanje naplate prihoda koji pripadaju budžetu Brčko distrikta  BiH u 2014. godini. Direktor Direkcije za finansije Brčko distrikta BiH Mato Lučić je istaka da je po zaduženju Vlade Brčko distrikta BiH Direkcija sačinila relevantnu analizu naplate svih vrsta prihoda u Brčko distriktu BiH.

2014-11-28-nastavak_72_rsv_Mato_Lucic

"U dobroj koordinaciji sa odjeljenjima i institucijama Direkcija za finansije je napravila kvalitetan dokument koji se odnosi na sve subjekte koji učestvuju u naplati prihoda. Sad idemo na konkretizaciju tog dokumenta na način da se operativno, u jednom pregledu, iskažu potrebe kao što je mijenjanje određenih zakona i postupaka s ciljem uvođenja rentabilnosti oko naplate prihoda", izjavio je Lučić dodajući da će po zaduženju gradonačelnika, a u saradnji sa  glavnim koordinatorom Vlade u zadatom vremenu izvršiti operativne stvari kako bi se sačinjeni dokument od strane Direkcije mogao prevesti u praksu i da se mogu determinisati zadaci kao što je promjena zakona, organizacionih planova, uvođenja novih instrumenata i službi.
Lučić je napomenuo da se prihodi naplaćuju u skladu s planiranim budžetom za tekuću godinu i da su ostvareni prihodi za deveti mjesec u iznosu od 16.294.000 KM ili 99,62 posto. Ističući da je Brčko i dalje finansijski stabilno i drži se u planiranim i procijenjenim okvirima, on je dodao da je iznos prihoda koji je na godišnjem nivou potrebno naplatiti 196.285.000 KM.
Tokom nastavka 72. redovne sjednice k znanju je primljen Izvještaj o radu Pravobranilaštva Brčko distrikta BiH za mjesece juli, august i septembar 2014. godine, kao i Informacije o sticanju nekretnina označene kao katastarska čestica broj 4436/15 katastarska oblast Brčko 4 – privremeni registar (vlasništvo Muratović Muhameda), i k.č. br. 4436/14 katastarska oblast Brčko 4 (vlasništvo Muratović Ševalije).
S dnevnog reda povučeno je razmatranje i usvajanje Nacrta Odluke o izmjenama programa  utroška sredstava grantova u 2014. godini u Kabinetu gradonačelnika kao i Zaključak o davanju saglasnosti za obustavu stipendija apsolventima. Na doradu je, zbog izvjesnih nedorečenosti, vraćena Informacija o realizaciji budžeta Ureda za upravljanje javnom imovinom za period  1. 1 – 30. 9. 2014. godine.

Članovi Vlade danas su također razmatrali Informaciju o utrošku sredstava planiranih u Budžetu Brčko distrikta BiH za 2014. godinu za subvencije privatnim preduzećima u skladu sa Zakonom o podsticaju privrednog  razvoja u Brčko distriktu BiH.