Održan drugi nastavak 66. redovite i 50. izvanredna sjednica Vlade Brčko Distrikta BiH

10.9.2014. Vlada Brčko Distrikta BiH odobrila je na današnjem zasjedanju Smjernice za izradu zakona o oduzimanju nelegalno stečene imovine kao i Smjernice za izradu zakona o zaštiti zviždača u Distriktu.


Image for news

Gradonačelnik Brčko Distrikta dr. Anto Domić je istaknuo da je usvajanjem navedenih smjernica koje idu uz set zakona za borbu protiv kriminala i korupcije, načinjen prvi korak ka pristupanju izradi nacrta ova dva ključna zakona.
"Ove smjernice su usuglašene sa nekim standardima koji vrijede u ostatku BiH kao i u jednom dijelu EU, a trebale bi osigurati da osobama u kaznenim progonima, koje su stekle imovinu suprotno zakonu ista bude oduzeta. Ovaj zakon također će propisivati način i metodologiju čuvanja i upravljanja tom imovinom", kazao je gradonačelnik dodajući da su nakon razmatranja došli do uvjerenja da je najbolje formirati posebno tijelo koje bi imalo zadatak da prikuplja i analizira razna izvješća i podatke koji se tiču koruptivnih djelatnosti na prostoru Brčko Distrikta, te da ih podnosi osnivaču, odnosno Skupštini Brčko Distrikta.
2014-09-10-66_RSV-Anto_Domic
S druge strane, on napominje da zakon o zviždačima ima za cilj da ljudi budu slobodni u prijavi korupcije, s tim da postoje i sankcije ukoliko se osobe lažno prijavljuju za korupciju, te da se na takav način štite i oni koji prijavljuju ali i oni protiv kojih se prijave podnose.
Sa dnevnoga reda zbog potrebe za  dodatnim konzultacijama na razini Ministarstava za civilne poslove BiH povučeno je usvajanje prijedloga zaključka u svezi sa nacrtom zakona o neradnim danima u vrijeme vjerskih blagdana u BiH. Također je povučeno očitovanje o amandmanima na Zakon o Javnom poduzeću "Luka Brčko" Brčko Distrikta BiH.
Članovi Vlade usvojili su prijedlog zaključka u svezi sa prijedlogom okvirnog Zakona o olakšicama za zapošljavanje mladih osoba u Bosni i Hercegovini.
Prema ovom zakonu predviđeno je da poslodavci koji uposle mlade osobe od 15 do 27 godina izdvajat će svega deset KM za penzijsko-invalidski fond, dok će pri upošljavanju mlade osobe od 28 do 35 godina plaćati 50 posto doprinosa.
2014-09-10-66_RSV-Damir_Bulcevic
"Vlada je na ovaj zakon imala i prijedlog koji će uputiti Vijeću ministara BiH, da se i osobama koje su školovanje završile po posebnom programu sufinanciraju doprinosi za plaću u iznosu od 50 posto", objasnio je predstojnik Odjela za gospodarski razvitak, šport i kulturu Damir Bulčević.
Jednoglasno je usvojen Akcijski plan Odjela za poljoprivredu, šumarstvo i vodno gospodarstvo po preporukama po osnovu Izvješća o reviziji financijskog poslovanja za razdoblje 1.1-31.12.2013. godine iz lipnja 2014. godine, kao i Akcijski plan za otklanjanje nedostataka po revizorskom izvješću za 2013. godinu Odjela za zdravstvo i ostale usluge iz travnja 2014. godine. Članovi Vlade Distrikta su nakon razmatranja primili k znanju Informaciju o realizaciji projekta "Obilaznica oko grada Brčko", a k znanju je primljena i Informacija o broju zaključenih ugovora tijekom 2013. godine koji se financiraju iz kapitalnog proračuna, na zahtjev zastupnika u Skupštini Brčko Distrikta Suada Burića.
Po završetku redovitog zasjedanja Vlada Brčko Distrikta održala je i 50. izvanrednu sjednicu na kojoj je usvojena Odluka o utvrđivanju prvog dijela konačne liste za dodjelu jednokratne novčane pomoći stanovnicima koji su pretrpjeli oštećenja uslijed poplava i klizišta, a bili su dio žalbenog postupka. Drugostupanjsko povjerenstvo koje je radilo na zaprimljenim žalbama građana je na osnovu uvida u dokumentaciju utvrdilo da se prethodno usvojena lista od 570 korisnika dopuni sa još 124 korisnika za koje je utvrđeno da također ostvaruju pravo na jednokratnu novčanu pomoć.