Održan 38. nastavak 27. vanredne sjednice Vlade Brčko distrikta BiH

18.6.2014. Na današnjoj 27. vanrednoj sjednici Vlade Brčko distrikta BiH razmatrano je činjenično stanje na prostoru Vučilovca gdje se i dalje radi na izvoženju krupnog otpada i dekontaminaciji terena, dok je situacija na ovom području kao i u dijelu distikta koji je pogođen klizištima, zadovoljavajuća.

Šef Odjeljenja za javnu sigurnost Uroš Vojnović objasnio je da se u MZ Vučilovac tek završava prva faza čišćenja te da je pred ovom zajednicom jedan dugi period oporavka, kako ljudi koji su tu stanovali tako i poljoprivrednog i ostalog zemljišta.

Image for news
"Ono što bih posebno istakao to je da su klizišta vrlo problematična i da smo se već obratili Ministarstvu sigurnosti BiH i zatražili logističku podršku u smislu stručnjaka i provođenja geo-mehaničkih ispitivanja kako bismo u budućnosti izbjegli dešavanja vezano za kretanje zemljišta", izjavio je Vojnović.
On je takođe naveo da Vlada smatra kako se u što kraćem periodu moraju naći adekvatna rješenja za sve stanovnike koji su bili poplavljeni. Kao primjer navodi područja Burića Brdo i Prnjavor za koje smatra da moraju biti riješeni u narednih 10 dana kako bi se stanovnici ovih naselja mogli vratiti svakodnevnom životu. Optimalna rješenja moraju se pronaći i za Vučilovac i Krepšić, s obzirom da ova područja više nisu sigurna za život.

2014-06-18-Nastavak_27_vanredne-Sala

"Vlada Brčko distrikta BiH i njene institucije u saradnja sa Ministarstvom sigurnosti BiH i entitetima, to jest krovnim institucijama mora dati najbolje rezultate kako bismo iz ove prirodne katastrofe izašli sa što manjom štetom", kazao je Vojnović dodajući da je u Sarajevu prisustvovao sastanku sa donatorima iz Ujedinjenih Arapskih Emirata te da je tim povodom Distrikt dobio četrdesetak različitih vrsta pumpi, desetak agregata, isušivača i nekoliko pari čizama.
Vlada Brčko distrikta BiH je na prijedlog Odjeljenja za zdravstvo i ostale usluge donijela Odluku o davanju saglasnosti za vođenje hitnog postupka za nabavku petovalentnih vakcina.
Šefica Odjeljenja za zdravstvo i ostale usluge Anđa Nikolić potvrdila je u izjavi medijima da je higijensko-epidemiološka situacija na području Brčko distrikta stabilna, ali da još uvijek postoji opasnost od pojave epidemije.
"Ekipe Javnog zdravlja su non-stop na terenu i trenutno su maksimalno angažovane na sanaciji područja u Vučilovcu gdje se svakodnevno vrši dekontaminacija, dezinsekcija i deratizacija, a ne izostaje ni uništavanje komaraca koje nam trenutno remete vremenske prilike", istakla je gospođa Nikolić.

2014-06-18-Nastavak_27_vanredne-Andja_Nikolic

Prema njenim riječima prvim avio-tretiranjem komaraca zahvaćena je površina od 2.400 hektara, iako je očekivano zaprašivanje veće teritorije. Međutim, ona napominje da je na raspolaganju pet aviona dok su površine koje zahtijevaju zaprašivanje ogromne.
Nastavak ove akcije uslovljen je vremenskim prilikama stoga su u svakodnevnom kontaktu sa Javnim zdravljem Hrvatske koje vodi cijelu ovu akciju i prati hidrometeorološku situaciju. Dogovor je da se sa stabilizacijom vremena koja se očekuje od četvrtka napravi plan djelovanja.
"Što se tiče kopnenog tretiranja komaraca ono se obavlja u zavisnosti od vremenskih uslova. Svake nedjelje se pravi plan za narednu, odnosno u toku dana vrši se larvicidno, a ujutro i naveče uništavanje odraslih jedinki komaraca", objasnila je šefica resornog odjeljenja.
Na današnjem zasjedanju Vlada Brčko distrikta BiH donijela je zaključak kojim se reguliše postupak dodatnog evidentiranja lica pogođenih elementarnim nepogodama u periodu april–maj 2014. godine koje će vršiti nadležni organi Brčko distrikta BiH, a koja do sada nije evidentirao Crveni krst Brčko distrikta BiH.