Održan 33. nastavak 27. vanredne sjednice Vlade Brčko Distrikta BiH

13.6.2014.Na današnjoj 27. vanrednoj sjednici Vlade Brčko distrikta BiH potvrđeno je da su stečeni uslovi za ulazak i započinjanje čišćenja kuća u Vučilovcu. Gradonačelnik dr. Anto Domić istakao je da se voda povukla u toj mjeri da se mogu započeti radovi, ali da je u dijelovima kanala ona i dalje problem.


Image for news
"Preduzimamo izvjesne mjere s ciljem neutralizacije mirisa i dezinfekcije površina. Započeli smo na način kao što smo i do sada radili, angažovanjem lokalnih firmi koje uz radnu snagu iznose i čiste kuće", kazao je gradonačelnik Domić dodajući da je na ovom lokalitetu određen prostor za deponovanje tog otpada te se radi na iznalaženju najboljeg rješenja za njegovo dalje odlaganje. Tokom dana se očekuje da će biti osposobljen sistem lokalnog vodovoda što će značajno olakšati radove i čišćenje tog prostora. Gradonačelnik Distrikta izjavio je i da se intenzivno nastavlja stvaranje jasnih kriterija i procedura kada je u pitanju zbrinjavanje ljudi koji su apsolutno nastradali u ovoj poplavi kao i onih koji su imali nešto manju štetu. Tokom sljedeće sedmice očekuje se nastavak svih radnji kako bismo ljude konačno, što je moguće prije, u potpunosti zbrinuli.

2014-06-13-33_nastavak_vanredne_sjednice_Vlade-Anto_Domic

"Ukoliko želimo sustići rokove bilo bi optimalno da sa izgradnjom krenemo najdalje za tridesetak dana. Za to vrijeme moramo imati adekvatne odluke Skupštine Brčko distrikta BiH kao i dokumente i saglasnosti kako bismo do zime zbrinuli ljude u adekvatne prostorije", rekao je dr Domić napominjući da je Odjeljenje za prostorno planiranje našlo preliminarnu lokaciju za koju se rade dodatne provjere u vezi sa utvrđivanjem vlasništva.
Prema njegovim riječima pojedinci koji ovu situaciju pokušavaju da iskoriste ili uzmu neko pravo koje im ne pripada bit će u skladu sa zakonom i procesuirani.
Gradonačelnik je još dodao da je iz preventivnih razloga zatražena pomoć stručnih konsultanata te da u ponedjeljak stižu četiri stručnjaka uz pomoć kojih će se napraviti pravi pregled stanja mostova na svim rijekama, kako bismo ključne parametre toga na vrijeme uspjeli sanirati. "Javno preduzeće Putevi Brčko je radilo izvjesne procjene toga i došli su sa informacijom da je oko 90.000 konvertibilnih maraka potrebno za sanaciju onoga što su oni procijenili, stoga će nam stručnjaci sa iskustvom koji su se stavili na raspolaganje pomoći da sve stavke još jedanput provjerimo", kazao je dr Domić.
Na sjednici je usaglašeno da će firma "Bijeljina Put" pojačati svoj angažman na izgradnji zamjenskog mosta u postupku izgradnje alternativnog prelaza u Krepšiću što ide veoma sporo. Stoga je intervenisano da se te aktivnosti dodatno ubrzaju i što prije uspostavi komunikacija. Pored toga, potrebno je intenzivirati aktivnosti u vezi sa avionskim prskanjem komaraca."Ako sve bude po planu, već sutra ili prekosutra bismo mogli očekivati nastavak tretiranja komaraca i na prostoru Brčko distrikta BiH. Nadam se da će aviotretman biti završen u jednom danu, a onda bismo dalje radili sa našim uređajima za zamagljivanje i zaprašivanje sa kopna koji dosta dobro pomažu. Kombinacija larvicidnog djelovanja sredstvima  i priručnim uređajima sa zemlje i avionsko tretiranje imat će učinka te se nadamo da će se smanjiti uticaj komaraca na širem području", zaključio je gradonačelnik Domić.