Održan 26. nastavak 27. vanredne sjednice Vlade Brčko distrikta BiH

8.6.2014. Na današnjem zasjedanju članovi Vlade Brčko distrikta BiH analizirali su problem špricanja komaraca, te su s tim u vezi donijeli Odluku o davanju saglasnosti za korištenje zračnog prostora Brčko distrikta BiH tokom ove akcije.


Image for news
Gradonačelnik Brčko distrikta BiH dr. Anto Domić istakao je i da je poslana molba Vladi Republike Hrvatske za uključivanje Brčko distrikta BiH u ovaj postupak.
"Već smo ranije poslali mape i saglasnost za korištenje insekticida. Stoga se nadam da ćemo tokom sutrašnjeg dana, odnosno popodne imati situaciju da špricamo komarce na prostoru Brčko distrikta BiH", kazao je gradonačelnik Domić.
Prema izvještajima relevantnih odjeljenja, na terenu se i dalje nastavlja čišćenje objekata u Mjesnoj zajednici Krepšić I, te se stanovnicima osigurava higijenski ispravna voda za piće. Odjeljenje za poljoprivredu, šumarstvo i vodoprivredu i dalje uredno vrši distribuciju sjemena i đubriva za sjetvu, kao i snabdijevanje hrane za stoku, koja je u zadovoljavajućem stanju.
Prema riječima gradonačelnika, još uvijek se čeka povlačenje vode iz Vučilovca kako bi se na ovom prostoru započele aktivnosti dekontaminacije zemljišta i čišćenje objekata pri čemu se očekuje i angažman Oružanih snaga BiH i SFOR-a. On je još dodao da ekipe koje su zadužene za popis štete i danas nastavljaju sa radom te da očekuje da će do 12. juna, kada je i dogovoreno, završiti svu procjenu šteta.
Predstavnik Crvenog krsta Brčko distrikta BiH koji je zadužen za isporuku hrane i higijenskih potrepština stanovnicima koji su napustili svoje domove, iskazao je da se sve njihove radnje odvijaju nesmetano i da u ovom smislu nema nikakvih problema.
"Pripremamo se za rebalans budžeta u kojem ćemo definisati sve potrebe stanovnika koji su pretrpjeli štetu. Već sutra ćemo nastaviti ovom dinamikom i pokušati što je prije moguće završiti ovaj posao kako bi došli u situaciju da donesemo odluku o okončanju elementarne nepogode", zaključio je gradonačelnik.
Vlada Brčko distrikta BiH donijela je Odluku o usvajanju programa utroška sredstava sa pozicije grantova neprofitnim i drugim organizacijama za 2014. godinu u Odjeljenju za stručne i administrativne poslove – Pododjeljenje za podršku mjesnim zajednicama, udruženjima građana i nevladinim organizacijama.