Održan 19. nastavak 27. vanredne sjednice Vlade Brčko distrikta BiH

1.6.2014. Vlada Brčko distrikta BiH na današnjem zasjedanju razmatrala je trenutno stanje na terenu i preduzete aktivnosti na poplavljenim područjima. Konstatovano je da je u narednom periodu potrebno brzo djelovati i donositi odluke kako bi se život, što je moguće prije, vratio u normalne tokove. Predstavnici odjeljenja Vlade, institucija Distrikta i javnih preduzeća podnijeli su izvještaje o realizovanju ranije donesenih zaključaka.

Image for news
Tokom sjednice članovi Vlade Brčko distrikta BiH jednoglasno su donijeli Odluku o formiranju sektorskih timova za procjenu šteta od poplava i klizišta na području Brčko distrikta BiH. Ovom odlukom formiraju se sektorski timovi Vlade za procjenu štete od poplava i klizišta, u skladu sa prihvaćenom Metodologijom (Damage and Loss Assessment - DaLA), i to za sljedeće sektore: sektor transporta i komunikacija, energetike, smještaja (housinga) i infrastrukture, poljoprivrede, vodovoda i kanalizacije, te sektor egzistencije i zapošljavanja. Naime, prethodno su predstavnici vladinih odjeljenja učestvovali na treningu za procjenu šteta koji je pod pokroviteljstvom Svjetske banke i UNDP-a. Gradonačelnik dr. Anto Domić je objasnio da je pomenutom odlukom  imenovano šest komisija te da će sektorske vođe, uz nekoliko članova tima, odmah početi da rade na procjeni šteta, a najkasnije do 12. juna taj posao i završiti. "Što se te oblasti tiče postoje unificirani obrasci i metodologija koja je već dogovorena i pomoću tih obrazaca će se završavati ta priča. Mi ćemo pratiti razvoj situacije kako bismo mogli na vrijeme sve obaviti i ući u zamjenski izvještaj na osnovu kog se može očekivati od međunarodne zajednice izvjesna i konkretna pomoć", izjavio je gradonačelnik Domić. On je istakao da je u skladu sa zaključkom Skupštine tokom današnje sjednice Vlade dogovoren način i priprema rebalansa budžeta.
DSC_1369

"U naredna dva do tri dana članovi Vlade su dobili zaduženje da proanaliziraju budžetske stavke i naprave neke uštede koje će se onda sublimirati i predložiti Skupštini za rebalans. Očekujem značajna sredstva koja ćemo moći različitim budžetskim stavkama prerasporediti, nekih se čak i odreći, kako bismo mogli sakupiti dovoljno novca da ljudima pomognemo u ovoj elementarnoj nepogodi", naglasio je dr. Domić. Kada je u pitanju započeto čišćenje kuća, gradonačelnik je dodao da je nakon početnog nesnalaženja juče napravljena dobra reorganizacija ističući da je koncept angažovanja građevinskih firmi sa operativom uz pojačavanje sa ljudstvom i domicilnim stanovništvom ubrzao proces čišćenja kuća koje su bile poplavljene, te da očekuje još bolju organizaciju. "Pred nama je jedan vrlo izazovan posao nakon povlačenja vode iz Vučilovca i dijelu Krepšića gdje će se taj posao morati relativno brzo da završi. Mještani gradskih mjesnih zajednica dosta su se dobro organizovali te dio posla već uradili uz pomoć komunalnih službi. Juče smo dodatno prali grad uz rijeku Brku kako bismo ostatke od poplava sklonili, očistili, dodatno dezinfikovali", naveo je gradonačelnik. On je takođe napomenuo da problem predstavlja i uništavanje komaraca koje je predviđeno u sklopu zajedničke akcije čitaven regije. Istakao je da je zajedničko zaprašivanje komaraca avionima zbog vremenskih prilika prolongirano, ali da se na prostoru Brčko distrikta BiH pomoću raspoloživih kopnenih snaga nastavlja na ubrzanom uništavanju komaraca kako bi tu pošast bar smanjili u mjeri u kojoj je to moguće.

DSC_1362

U skladu sa propisanim procedurama juče je u Inđiju transportovano još šest tona uginule stoke.
Ukupno je do sada odvezeno preko 12 tona, a očekuje se da taj broj bude i veći jer se za ostacima uginulih životinja i dalje intenzivno traga uz pomoć mještana. Gradonačelnik Domić još je istakao da je trenutno zadovoljan načinom, metodologijom i brzinom rada naglašavajući da predstoji izazovan period  dekontaminacije poljoprivrednih površina koje su značajno vrijeme bile pod vodom.