Održana 25. redovna sjednica Vlade Brčko distrikta BiH

13.9.2017. Vlada Brčko distrikta BiH usvojila je na 25. redovnom zasjedanju Smjernice za izradu nacrta zakona o platama u organima uprave Brčko distrikta BiH.

2017-09-13-25_RSV-2

Direktor Direkcije za finansije Brčko distrikta BiH Mato Lučić istakao je da su, između ostalog, analizom platnih razreda za iste ili slične poslove utvrđene nejednake plate, što treba regulisati principom „za isto ili slično radno mjesto odrediti istu platu“. 

„Smjernicama je uvedena i inicijativa za kategoriju minulog rada, koja je uvedena u svim javnim službama osim u odjeljenjima Vlade i Direkciji za finansije. Potrudit ćemo se da u najkraćem mogućem roku pred Vladu Brčko distrikta BiH dostavimo nacrt spomenutog zakona“, dodao je Lučić.

Vlada Brčko distrikta BiH usvojila je i Odluku o preusmjerenju novčanih sredstava Javnom preduzeću „Putevi Brčko“ u iznosu od 3.700.000 KM, doznačenih Brčko distriktu BiH od strane Uprave za indirektno oporezivanje u BiH na ime indirektnih poreza – putarine.

„Riječ je o sredstvima putarine od 0,15 KM/l naftnog derivata za 2017. godinu. Namjenski su ova sredstva planirana za izgradnju i rekonstrukciju te održavanje i zaštitu putne mreže“, istakao je gradonačelnik Siniša Milić. Ova odluka će biti upućena u skupštinsku proceduru.

Članovi Vlade usvojili su na današnjem redovnom zasjedanju i Odluku o izmjenama i dopunama Odluke o utvrđivanju radnih mjesta od posebnog značaja u Odjeljenju za javnu sigurnost.