Odgođena posjeta brčanskih kulturno-umjetničkih društava Samsunu zbog tragične nesreće


4.7.2012. Posjeta tri nacionalna kulturno-umjetnička društva Brčko distrikta BiH Samsunu u Turskoj, gdje je planirano njihovo učešće na "32. internacionalnom festivalu kulturno-umjetničkih društava" odgođena je zbog tragedije koja je zadesila ovaj grad s kojim se Brčko distrikt BiH nedavno pobratimio, a u kojoj je, kako prenose tamošnji mediji, osam ljudi poginulo usljed poplava, uključujući najmanje četvero djece.

Image for news
Gradonačelnik Brčko distrikta BiH dr. sci. Miroslav Gavrić i predsjednik Skupštine Brčko distrikta BiH Esad Atić uputili su u ime svih građana Brčko distrikta BiH i u svoje lično ime gradonačelniku i guverneru Samsuna najiskrenije saučešće povodom tragične nesreće. Zvaničnici su, također, izrazili spremnost za sve vidove pomoći ovom gradu koje bi mogle olakšati tragediju koja se desila.
Oko pedeset članova triju brčanskih kulturno-umjetničkih društava trebalo je u petak otputovati u desetodnevnu posjetu Samsunu, na poziv gradonačelnika ovog grada, gdje je planirano da uzmu učešće na tradicionalnom "32. internacionalnom festivalu kulturno-umjetničkih društava". Festival je otkazan zbog nesreće usljed poplava, a bit će održan u drugom terminu.
Posjeta brčanskih KUD-ova Samsunu predstavlja prve korake u realizaciji Protokola o bratimljenju između dva grada, kojim je planirano povezivanje lokalnih zajednica i građana putem raznovrsnih aktivnosti iz oblasti kulture, sporta, obrazovanja, zdravstva, turizma i ekonomije.