Obilježen Međunarodni dan volontera u Brčkom

6.12.2010. Povodom Međunarodnog dana volontera šef Odjeljenja za stručne i administrativne poslove u Vladi Brčko distrikta BiH primio je predstavnike Foruma za sigurnost građana u zajednici, koga čine nevladine organizacije, mjesne zajednice i sportski kolektivi distrikta.

Image for news
Stoparić je rekao da je Vlada u posljednje četiri godine pružila podršku akciji „Volontiraj-kreditiraj“ koja se održava na Socijalni dan, oktobra mjeseca, primila volontere na jednodnevni rad iz brčanskih srednjih škola, a gradonačelnik je upriličio prijem za mlade entuzijaste. Takođe, određeni broj volontera se prima svake godine na rad u Vladinim odjeljenjima, nakon čega ti mladi ljudi stiču radno iskustvo koje im je potrebno za zapošljavanje kao i za polaganje ispita za rad u organima uprave, istakao je Stoparić. Kroz rad Pododjeljenja za podršku mjesnim zajednicama, nevladinim organizacijama i udruženjima građana izdvaja se svake godine 100.000 KM koje se dijele za aktivnosti i projekte ovih kategorija putem javnog poziva a na osnovu ispunjavanja postavljenih kriterija, zaključio je Stoparić i dodao da su ista sredstva predviđena i u budžetu za narednu godinu.

Mladi iz Foruma za sigurnost građana u zajednici Sead Šadić i Damir Radenković su iskazali zadovoljstvo dosadašnjom saradnjom sa Vladom Brčko distrikta BiH, posebno pohvalivši Pododjeljenje za podršku mjesnim zajednicama, nevladinim organizacijama i udruženjima građana i Kabinet gradonačelnika, i istakli važnost njihovog uključivanja u rad radne grupe za kreiranje Zakona o mladima. Oni su apostrofirali da se sljedeća godina obilježava kao godina volontera, kada su planirali da biraju volontera godine Brčko distrikta i pozvali Vladu da im pomogne u toj akciji.

Inače, 1970. godine stvoren je Program Ujedinjenih nacija za volontere, a Generalna skupština Ujedinjenih nacija proglasila je 17. decembra 1985. godine 5. decembar - Međunarodnim danom volontera. Od tada se ovaj dan svake godine obilježava kao Međunarodni dan dobrovoljnog rada za ekonomski i društveni napredak, odnosno skraćeno - Međunarodni dan volontera.