Obilježen blagdan Rane svetog Franje u Gornjoj Skakavi

17. 09. 2016. Hrvatski član Predsjedništva BiH prof. dr. Dragan Čović s delegacijom, a u pratnji gradonačelnika Brčko distrikta BiH dr. Ante Domića boravio je danas na svetištu Zidine u Gornjoj Skakavi u Brčkom kako bi proslavili blagdan Rane svetog Franje.

Image for news
2016-09-20-Obiljezen_Blagdan_Rane_sv_Franje-3
 
Domaćin današnje manifestacije fra Niko Josić, gvardijan i župnik Franjevačkog samostana Dubrave, istakao je značaj ovakvih okupljanja, zbog potvrde postojanja Hrvata u višestoljetnoj prošlosti na ovim područjima.
 
Nakon misnog slavlja mještani Gornje Skakave priredili su zajednički ručak za sve hodočasnike i goste te tradicionalnu, 10. po redu smotru folklora na kojoj su nastupila mnoga kulturno-umjetnička društva iz Brčko distrikta BiH i okolnih mjesta.
 
Misnom slavlju i narodnom druženju prisustvovali su mnogi predstavnici političkog i društvenog života Brčko distrikta BiH, ali i okruženja.
2016-09-20-Obiljezen_Blagdan_Rane_sv_Franje-4
 
Gradonačelnik Brčko distrikta BiH dr. Anto Domić istakao je ovom prilikom važnost svetišta Zidine, o čemu govori i činjenica da je na ovo sveto mjesto došao i član Predsjedništva BiH prof. dr. Dragan Čović kako bi se s Hrvatima ovoga kraja družio i uveličao svetkovinu.
 
Gvardijan Franjevačkog samostana iz Dubrava fra Niko Josić iskazao je duboku zahvalnost gradonačelniku dr. Anti Domiću na svesrdnoj pomoći da se obavi arheološko iskopavanje drevnog samostana na Zidinama.
 
Nakon što je upriličen i zajednički obilazak Franjevačkog samostana sv. Ante – Dubrave i razgovor s fra Nikom Josićem, gvardijanom i župnikom, dr. Čović je istakao:
„Drago mi je da sam ponovo ovdje u samostanu na Dubravama, mjestu koje svjedoči našoj tradiciji i baštini, te nam daje za pravo da kad govorimo o Bosni i Hercegovini govorimo o svojoj domovini. Ja sam sretan da su naši franjevci uspjeli ovo sačuvati i otrgnuti od zaborava. Obaveza svima nama je da zaštitimo ovo kulturno blago“.
2016-09-20-Obiljezen_Blagdan_Rane_sv_Franje-5