Obilježen 4. april – Međunarodni dan podizanja svijesti o opasnostima od mina i pružanja pomoći u protivminskom djelovanju

4.4.2022. Gradonačelnik Brčko distrikta Bosne i Hercegovine Esed Kadrić prisustvovao je danas obilježavanju 4. aprila – Međunarodnog dana podizanja svjesnosti o opasnostima od mina i pružanja pomoći u protivminskom djelovanju. Ovaj događaj organizovan je u zajedničkoj saradnji Komisije za deminiranje s Vladom Brčko distrikta BiH, Centrom za uklanjanje mina u BiH uz podršku UNDP BiH i NVO Norveška narodna pomoć.

Image for news

Nakon uvodnih riječi organizatora, prisutnima je prezentovan projekat deminiranja „Brčko Sjever 1“ koji se odvija na područjima mjesnih zajednica Marković Polje, Laništa, Donji Vukšić i Grbavica, kao i pokazna vježba metode „Land Release“, rada sa psima i upotrebe opreme na terenu.
 Za projekte deminiranja Vlada Distrikta svake godine izdvaja 500.000,00 KM te su trenutno  aktivna dva projekta: Brčko Sjever 1 i Brčko Istok. Sumnjivo opasna površina na području Distrikta umanjila se do 2021. godine, i to sa 54 miliona m² na 13 miliona m², te je preostala površina grupisana u sedam minski sumnjivih područja: Brčko Istok, Brčko Sjever 1, Brčko Zapad, Boderište, Vukšić-Skakava, Ulice-Rahić-Bukovac i Brčko Sjever 2.