Nastavljena 146. redovna i održana 61. vanredna sjednica Vlade Brčko distrikta BiH


8.8.2012. Vlada Brčko distrikta BiH usvojila je na 61. vanrednoj sjednici Odluku o osnivanju Javnog preduzeća "Putevi Brčko" d.o.o. Brčko distrikt BiH koje se osniva s ciljem upravljanja putnom infrastrukturom na području Brčko distrikta BiH. Osnivanje Javnog preduzeća je obaveza Brčko distrikta BiH preuzeta Ugovorom o kreditu za izgradnju zaobilaznice oko Brčkog koji je zaključen sa Evropskom bankom za obnovu i razvoj.

Image for news
Javno preduzeće će preuzeti sve zaposlenike koji su raspoređeni na radna mjesta u Pododjeljenju za puteve i parkove Odjeljenja za javne poslove. JP "Putevi Brčko" obavljat će djelatnosti od općeg interesa, između ostalog upravljati i rukovoditi javnim putevima, putnim objektima i svim drugim dobrima povezanim s njima, upravljati i nadgledati izgradnju, rekonstrukciju, održavanje i zaštitu putne infrastrukture, održavati zelene površine u putnom pojasu, obavljati sve poslove tehničke regulacije saobraćaja na javnim putevima te upravljati javnim parking površinama. Ovim javnim preduzećem upravljat će Upravni odbor, a predstavljat će ga i zastupati direktor kojeg imenuje Upravni odbor, na osnovu javnog konkursa. Ova odluka bit će upućena po hitnom postupku u skupštinsku proceduru, a vršioca dužnosti direktora, koji je dužan provesti postupak upisa osnivanja preduzeća u sudski registar, imenovat će Skupština Brčko distrikta BiH.
Danas je nastavljena 146. redovna sjednica na kojoj su članovi Vlade usvojili Nacrt Odluke o izmjeni Programa utroška sredstva tekućih grantova u 2012. godini u Uredu gradonačelnika kojom je novčani iznos povećan sa 5.000 KM na 10.000 KM zbog povećanog broja zahtjeva za lične grantove.
Vlada Brčko distrikta BiH usvojila je Nacrt Odluke o imenovanju člana pregovaračkog tima za pregovore Protokola uz privremeni sporazum u vezi s pristupanjem Republike Hrvatske Evropskoj uniji. Imenovanje člana Brčko distrikta BiH zahtjev je Direkcije za evropske integracije, a protokol bi uređivao pitanje trgovinskih koncesija za poljoprivredne proizvode i prilagođavanje odredaba Privremenog sporazuma, odnosno Sporazuma o stabilizaciji i pridruživanju, koje se odnose na pravila o porijeklu i na administrativnu saradnju u vezi sa primjenom relevantnih odredaba o trgovinskim koncesijama.
Vlada Brčko distrikta BiH primila je k znanju Informaciju o mogućnosti učestvovanja Brčko distrikta BiH u projektu "ATRIUM" – Arhitektura totalitarnih režima 20. vijeka u urbanom menadžmentu i odobrila Nacrt Odluke o davanju saglasnosti na projekat i imenovanje predstavnika Brčko distrikta BiH.
Članovi Vlade usvojili su Odluku o imenovanju šefa Administrativne službe u Pododjeljenju za bolničku zdravstvenu zaštitu Boška Tomića kao lica s ovlaštenjem za zastupanje Javne zdravstvene ustanove "Zdravstveni centar Brčko" u postupku upisa ustanove u registar kod Osnovnog suda Brčko distrikta BiH do imenovanja direktora.
Na današnjoj sjednici Vlade primljeni su k znanju Izvještaju o reviziji Ureda gradonačelnika i Odjeljenja za poljoprivredu, šumarstvo i vodoprivredu i usvojeni akcioni planovi za realizovanje preporuka iz revizije za ove organe uprave.
Vlada Brčko distrikta BiH primila je k znanju Informaciju o sticanju, bez naknade, nekretnine označene kao k.č. broj 3953/11 KO Gornji Rahić dok je nekoliko Informacija o sticanju nekretnina uz naknadu povučeno sa dnevnog reda.
Članovi Vlade primili su k znanju Informaciju o dopisu firme "WABAG" koji se odnosi na izmirenje razlike u cijeni prema Ugovoru "Projektovanje i izgradnja sistema za prečišćavanje vode rijeke Save u vodu za piće kapaciteta 330l/s, po sistemu "ključ u ruke" i donijeli zaključak kojim ostaju pri ranijem stavu koji je usvojen na 143. redovnoj sjednici Vlade, a kojim nije podržana isplata razlike u cijeni.