Nastavak 72. vanredne sjednice Vlade Brčko distrikta BiH

24.3.2015. Članovi Vlade Brčko distrikta BiH na današnjem vanrednom zasjedanju nastavili su razmatranje amandmana na budžet Brčko distrikta za 2015. godinu. Gradonačelnik Brčko distrikta BiH dr. Anto Domić je istakao da se kod izrade budžeta isti pokušavao uravnotežiti, stoga je bilo nekoliko amandmana u smislu povećanja i smanjenja stavke za neprofitne organizacije.

Image for news

"Imajući u vidu da smo se usaglasili da to bude izvršenje 2014. godine, a pošto je u prijedlogu bilo više sredstava, onda je to uravnoteženo na ono što smo imali dosad i u tom smislu smo morali smanjiti povećane rashode. Problemi iz 2014. godine prate nas i u 2015. godini, a  to je završetak programa obnove sanacije objekata i porodičnih domaćinstava koja su stradala u poplavama i klizištima", naglasio je gradonačelnik Domić, dodajući da je do sada realizovana polovina obaveza prema porodičnim domaćinstvima, dok će se preostali dio realizovati u ovoj godini.

On je, također, podsjetio da Vladina odjeljenja imaju u fazi realizacije 7,8 miliona konvertibilnih maraka sredstava iz 2012. godine koja je nužno zanoviti i u 2015. godini.

2015-03-24-Nastavak_72_VSV

Iz programa Svjetske banke za hitni oporavak od poplava planirano je utrošiti oko pet miliona konvertibilnih maraka sredstava jer su ti projekti već odobreni ali su na izvjestan način oprihodovani da bi se mogli realizovati.

"Na Skupštinskoj većini smo imali izvjesne dileme oko iznosa sredstava koja treba dodijeliti za socijalni program radnika "Izbora" i "Interpleta". Zatim izvjesne dileme oko finansiranja ili grantova koji idu nacionalnim ili kulturnim društvima i još nekoliko sitnih stvari koje smo uspjeli kroz dogovor razjasniti tako da smo ovaj put završili sa dodatnih 25 amandmana na budžet", izjavio je na konferenciji za novinare gradonačelnik Domić. On je, također, rekao da bi budžet za fiskalnu 2015. godinu mogao iznositi 228 miliona KM. "Sve ovo treba proći Skupštinsku komisiju, a mi ćemo u konačnici pravu cifru dobiti kad se proces usvajanja amandmana u Skupštini završi te kad Direkcija za finansije uradi završno obračun svih amandmana koji su odobreni. Tada ćemo odobriti i Zakon o izvršenju budžeta sa iznosom sredstava koji će biti u njemu", zaključio je dr. Domić.