Nastavak 68. vanredne sjednice Vlade Brčko distrikta BiH

23.1.2015. Članovi Vlade Brčko distrikta BiH, na jutros održanom drugom nastavku 68. vanredne sjednice, usvojili su Smjernice za izradu nacrta zakona o izmjenama i dopunama Zakona o državnoj službi u organima javne uprave Brčko distrikta BiH.

Image for news
Šef Odjeljenja za stručne i administrativne poslove Vlade Brčko distrikta BiH Tomislav Stjepanović predstavio je konkretno koje su to smjernice.
– Nakon razmatranja Smjernica za izradu nacrta spomenutog zakona, Vlada Brčko distrikta BiH je usvojila tri smjernice. Ono što je najbitnije jeste da ćemo kroz ove smjernice korigovati jedan član koji je bio kamen spoticanja jer se tim članom definiše službenik i namještenik. Izmjenom ovog člana stvaraju se uslovi za izradu nove kategorizacije te će se na ovaj način uskladiti s potrebama i tehnički usaglasiti. Druga izmjena tiče se mogućnosti plaćanja naknade matičarima prilikom vjenčanja, kao što je bilo ranije, jer je donošenjem ovog zakona napravljen propust, što smo sada ispravili. Treća izmjena se tiče mogućnosti za plaćanje rada u komisijama, ali za svaku od tih komisija koja je od posebnog interesa za Brčko distrikt BiH bit će donesena posebna odluka Vlade Brčko distrikta BiH – obrazložio je Stjepanović.
2015-01-23-Nastavak_68_VSV-Tomislav_Stjepanovic
Usvojene Smjernice za izradu nacrta zakona o izmjenama i dopunama Zakona u državnoj službi u organima javne uprave Brčko distrikta BiH idu dalje u skupštinsku proceduru, na razmatranje i usvajanje.
– Razmatran je i prijedlog da se zaposlenicima koji su imali obavezu da se doškoluju ponovo produži rok za doškolovanje za još 5 godina. Takva smjernica nije dobila podršku članova Vlade Brčko distrikta BiH i oni će dobiti otkaz, pošto su do sada imali rok od ukupno 8 godina – zaključio je Stjepanović.