Content is not available in the selected language. Content in Bosnian is displayed.

Nastavak 61. redovne sjednice Vlade Brčko distrikta BiH


4.4.2014. Vlada Brčko distrikta BiH usvojila je prijedlog Zaključka o davanju podrške i saglasnosti na inicijativu Ministarstva za ljudska prava za otkazivanje Konvencije međunarodne organizacije rada o podzemnom radu (žene) iz 1935. godine.


Image for news
Pored toga, usvojen je i prijedlog Zaključka o davanju saglasnosti na Nacrt Odluke o imenovanju delegacije Bosne i Hercegovine za prezentaciju izvještaja po međunarodnim ugovorima multilateralnog karaktera iz nadležnosti rada Ministarstva za ljudska prava i izbjeglice BiH.
Vlada Brčko distrikta BiH je, nakon duže rasprave, usvojila Izvještaj o radu Inspektorata za period 1. 1 – 31. 12. 2013. godine te je usvojen Zaključak da glavni koordinator Vlade u saradnji sa svim Vladinim odjeljenjima i Inspektoratom napravi plan nadzora i kontrole svih poslova koje angažuje Brčko distrikt BiH u smislu kontrole rada i kvaliteta poslova.
Šefica Inspektorata Vlade Brčko distrikta BiH Senada Garić je istakla da je izvještaj dobio pozitivnu ocjenu, s obzirom da ga je Vlada usvojila i proslijedila u daljnju proceduru, dodajući da se nastavlja s aktivnostima praćenja svih kapitalnih projekata Vlade i ostalih investitora u vezi s čim će također uslijediti izvještaj.

2014-04-04-Nastavak_61-RSV-Senada_Garic

"Jako dugo se raspravljalo o određenim stvarima koje su danas aktuelne posebno u oblasti obrazovanja, a u vezi s visokim obrazovanjem. U tom pogledu je Zakon o visokom obrazovanju odredio ko izdaje odobrenja za rad visokoškolskim ustanovama kao i ko ima nadležnost da zabrani, odnosno zatvori te fakultete", ističe Garićeva.
Prema njenim riječima inspektorica za obrazovanje pri Inspektoratu je od augusta mjeseca do danas izvršila dvije kontrole u visokoškolskim ustanovama, te ima i neke druge nadležnosti, dok je za ovaj konkretan slučaj, Odjeljenje za obrazovanje izdalo odobrenje, vrši upravni nadzor i u skladu sa zakonom u naredne dvije godine može izvršiti reviziju.
Na upite novinara u vezi s veterinarskom inspekcijom, Garićeva je napomenula da je fitosanitarna inspekcija nadležna za granični prelaz i za riječni i cestovni saobraćaj, te da u unutrašnjem mjestu za carinjenje postoji tržišna i sanitarna inspekcija. Ona je još napomenula da je 2003. godine Vijeće ministara BiH donijelo Odluku po kojim propisima i kako da se sve veterinarske inspekcije lociraju u jednu instituciju, odnosno u Ured za veterinarstvo. Naglašavajući da se uslovi u pogledu ispunjenosti uslova za prostor mogu ispuniti, ona je istakla da je prijedlog Inspektorata bio da veterinarska inspekcija postoji barem za proizvode animalnog porijekla. "S tim u vezi Inspektorat je postupio po nalogu te je izvršena kontrola za narodnu kuhinju, gdje je inspekcija određeni broj dana pratila koliko tih osoba dolazi i  preuzima gotove obroke te je uzimanjem uzoraka utvrđeno da ima određenih nepravilnosti", zaključila je Garićeva.
Razmatrana Informacija na prijedlog Odjeljenja za javne poslove o korištenju i upotrebi vozila u vlasništvu Brčko distrikta BiH, kao i Informacija o vođenju evidencije o voznom parku Brčko distrikta BiH, također su primljene k znanju.
Mensur Kamenjašević, šef Pododjeljenja za javni saobraćaj i održavanje vozila, objasnio je da se razmatrana informacija tiče upotrebe vozila u vlasništvu Brčko distrikta BiH gdje su tretirana sva vozila u izvršnoj, zakonodavnoj i sudskoj vlasti Brčko distrikta BiH, a u vezi s poslaničkim pitanjem.

2014-04-04-Nastavak_61-RSV-Mensur_Kamenjasevic

"Obratili smo pažnju na  troškove održavanja vozila, na pređenu kilometražu, troškove goriva kao i na utrošak po vrstama goriva, te smo radili analitiku po svim korisnicima vozila i akumulative. U informaciji su prikazane usporedbe ostvarenja u 2013. godini sa onima iz 2012. godine iz kojih je vidljivo da postoji blagi pomak kada je u pitanju upotreba vozila, potrošnja goriva i pređeni kilometri dok je povećanje troškova u odnosu na 2012. godinu uočeno u održavanju vozila", objasnio je Kamenjašević.
Do povećanja troškova došlo je i u Odjeljenju za zdravstvo budući da je formirana javna zdravstvena ustanova. Stoga u ovoj oblasti treba povećati nadzor kada je u pitanju upotreba i korištenje vozila s ciljem smanjenja troškova održavanja i pređenih kilometara.
Kamenjašević je dodao da su u 2013. godini ukupni troškovi amortizacije, servisiranja, goriva i maziva, održavanja autodijelova, registracije iznosili oko 1.966.000 konvertibilnih maraka, što uključuje i  nabavku vozila, osnovnih sredstva i operativnih troškova.
Kamenjašević je najavio da je u pripremi tenderska dokumentacija koja će sadržati osim veće norme sati u tenderima, učešće autodijelova i pomno preciziranu ponudu i obavezat će ponuđača da izvršava ugovorene obaveze. "Očekujem da ćemo već u maju mjesecu objaviti tender s ovim konceptom o održavanju vozila uz opciju okvirnog sporazuma za 2015, 2016. i 2017. godinu", naglasio je Kamenjašević.
Vlada Brčko distrikta BiH je na današnjoj sjednici usvojila Program utroška sredstava sa pozicije grantova neprofitnim i drugim organizacijama za 2014. godinu u Odjeljenju za stručne i administrativne poslove – Pododjeljenje za podršku mjesnim zajednicama, udruženjima građana i nevladinim organizacijama.