Nastavak 60. redovne sjednice Vlade Brčko distrikta BiH

28.3.2014. Na prijedlog Odjeljenja za obrazovanje usvojen je Prijedlog Odluke o kriterijima i načinu dodjele stipendija te visini i broju stipendija koje se dodjeljuju redovnim studentima Brčko distrikta BiH za period od 1. 1. do 31. 12. 2014. godine.

Image for news
Gradonačelnik Brčko distrikta BiH dr. Anto Domić istakao je izuzetno važnim da se deficitarna zanimanja jasno identifikuju kako bi se već na početku znalo gdje će se te osobe po završetku studija zaposliti. Da se u skladu s tim sklapaju ugovori o stipendiranju i njihovim obavezama nakon završetka studija, kao i da stipendije za deficitarne struke budu nešto većeg novčanog iznosa.

2014-03-28-60_RSV_BD_BiH-Anto_Domic

Šef resornog odjeljenja Momčilo Poljić je pojasnio da je Odlukom precizirano da će biti stipendirano 250 studenata, te da je visina stipendije kao i prethodnih godina raspoređena u deset mjesečnih rata od po 200,00 KM.

2014-03-28-60_RSV_BD_BiH-Momcilo_Poljic

On je dodao da je zaključak Vlade da se stipendiranje redefiniše u zadatom periodu od 60 dana do kada će Odjeljenje za obrazovanje sačiniti  novi prijedlog  metodologije  stipendiranja, s posebnim osvrtom na deficitarne struke. "Ovo je pokušaj da se politikom stipendiranja određenim visokoškolskim usmjerenjima da određeni prioritet", kazao je Poljić i objasnio da bi u skladu s donesenim pravilima deficitarna struka trebala da bude samo ona za koju je poslodavac nedvosmisleno iskazao potrebu, što podrazumijeva i obavezu da se student po završetku studija zaposli bez konkursa. Pored toga je istakao da će napraviti javni poziv poslodavcima za iskazivanje potrebe za deficitarnim strukama, nakon čega će se dogovarati modeli finansiranja i sufinansiranja.
Vlada Brčko distrikta BiH usvojila je zaključak kojim je zaduženo Odjeljenje za poljoprivredu, šumarstvo i vodoprivredu da u zadatom roku od tri sedmice pripremi pravilnik  kojim će biti detaljno regulisana oblast zbrinjavanja i uklanjanja pasa lutalica s javnih površina, kao djelatnosti od općeg interesa za Brčko distrikt BiH.
S dnevnog reda povučen je prijedlog Odluke o izmjeni Odluke o imenovanju Komisije za javno-privatno partnerstvo u Brčko distriktu BiH od 23. 4. 2010. godine, kao i Informacija o sticanju nekretnine uz naknadu, označene kao k.č. broj 2502/3 KO Brčko 1.
Vlada Brčko distrikta BiH primila je k znanju:
- Izvještaj Policije Brčko distrikta BiH o provedbi Akcionog plana za provođenje strategije za borbu protiv korupcije u Brčko distriktu BiH za period 2009–2014. godina,
- Informaciju Odjeljenja za stručne i administrativne poslove o postupcima javnih nabavki u februaru 2014. godine,
- Informaciju o omladinskoj politici Brčko distrikta BiH sa zakonskim rješenjima koja tretiraju problematiku mladih u vezi s unapređenjem položaja mladih u Distriktu,
- Informacije Ureda za upravljanje javnom imovinom o sticanju bez naknade nekretnina označenih kao k.č. broj 2525/8 i 2525/9 KO Bijela, i nekretnine označene kao k.č. broj 944/4 KO Brezik,
- Izvještaj o izvršenju budžeta Brčko distrikta BiH za februar 2014. godine.
Direktor Direkcije za finansije Mato Lučić istakao je da su prihodi za februar stabilni, a ostvareni su u iznosu od 14.579.536,32 KM, što je za preko milion KM više u odnosu za isti mjesec 2013. godine, dok su ostvareni rashodi manji nego za februar pošle godine zbog izdvajanja javne zdravstvene ustanove iz administracije, a iznosa su 11.843.238,00 KM. Ukupni iznos kapitalnog budžeta za mjesec februar je 549.143.000 KM.

2014-03-28-60_RSV_BD_BiH-Mato_Lucic

Lučić je ocijenio da su projektovani prihodi, osim vlastitih prihoda Ureda za upravljanje javnom imovinom Distrikta, ostvareni u stopostotnom iznosu.
Na današnjoj sjednici Vlada Brčko distrikta BiH dala je saglasnost Odjeljenju za raseljena lica, izbjeglice i stambena pitanja za realizaciju projekta Stambeno zbrinjavanja Roma.
Članovi Vlade su, na prijedlog Odjeljenja za zdravstvo, usvojili Odluku o utvrđivanju kriterija za postupanje pri odobravanju jednokratne novčane pomoći za slučaj smrti demobilisanim borcima i članovima porodice umrlog demobilisanog borca, kao i Odluku o odobravanju programa utroška sredstava za dodjelu jednokratne novčane pomoći za slučaj smrti demobilisanih boraca i članova njihovih porodica na području Distrikta.
Tokom 60. redovnog zasjedanja usvojena je Odluka o imenovanju predstavnika Vlade Brčko distrikta BiH u radnu grupu za izradu izmjena i dopuna Zakona o ombudsmanu za ljudska prava BiH, kao i Odluka o imenovanju predstavnika Vlade za sudjelovanje u prezentaciji razvojnog programa za saradnju UNICEF-a s BiH za naredni ciklus 2015–2019. godina.