Nastavak 52. redovne sjednice Vlade Brčko distrikta BiH

31.1.2014. Vlada Brčko distrikta BiH je, u nastavku 52. redovne sjednice, primila k znanju Informaciju o potrebi angažovanja izvršilaca po osnovu ugovora o djelu zbog povećanog obima poslova u Odjeljenju za javni registar te je donesena odluka kojom se zadužuje šef resornog odjeljenja da preduzme sve radnje koje će omogućiti redovne radne aktivnosti i organizaciju posla u nastaloj situaciji s obzirom da se bliže opšti izbori zbog čega će se broj zahtjeva u ovoj godini posebno povećati.

Image for news
Naime, povećan obim poslova i aktivnosti u Odjeljenju za javni registar u 2013. nastavio se i u 2014. godini, a to se prvenstveno odnosi na izdavanje novih ličnih karata i upis entitetskog državljanstva zbog čega je potrebno omogućiti cjelodnevni, smjenski, rad u Pododjeljenju za lične dokumente i Pododjeljenju za matičnu evidenciju i druge potrebne aktivnosti u saradnji sa Izbornom komisijom Brčko distrikta BiH, što je preporuka Agencije za identifikacione dokumente, evidenciju i razmjenu podataka.
"U ovoj godini se očekuje oko 25 hiljada zahtjeva za promjenu ličnih dokumenata što je ogromna razlika u odnosu na četiri do pet hiljada koje mi primimo, u prosjeku, na godišnjem nivou, a nismo u stanju da ispratimo sa svojim kapacitetima", istakla je šefica Odjeljenja za javni registar Cvijeta Tanasić.
Članovi Vlade jednoglasno su donijeli Odluku o usvajanju programa utroška tekućih grantova, u Odjeljenju za poljoprivredu, šumarstvo i vodoprivredu, koji su odobreni budžetom  Brčko distrikta BiH za 2014. godinu.
Nakon razmatranja Vlada je vratila na doradu Informaciju o učinjenim aktivnostima na zbrinjavanju i uklanjanju pasa lutalica sa javnih površina u 2013. godini.

2014-01-31-Nastavak_52_RSV-Sala

Odlukom Skupštine ova djelatnost, koja je proglašena kao opći interes, povjerena je JP „Komunalno Brčko“, a nosilac posla u ime Vlade je Odjeljenje za poljoprivredu, šumarstvo i vodoprivredu.
Šef  resornog odjeljenja Dževdet Šahović kazao je kako je JP ”Komunalno Brčko“ odbilo da potpiše ugovor koji se odnosi na zbrinjavanje pasa lutalica na području Distrikta zato što su u ovom javnom poduzeću smatrali da je iznos od 100.000 KM godišnje, koji je određen odlukom Skupštine, mali. On je dodao da je prema izvještaju JP „Komunalno Brčko“ prošle godine u Brčkom zbrinuto oko 2.000 pasa.
Šahović je još naveo da se javio i niz drugih proceduralnih problema jer ne postoji kontrola nad ovim poslom te je Vlada dala zadatak da se u roku od 21 dan nađe konkretan prijedlog kako da se prevaziđe ovaj problem, kao i da će on, ukoliko bude potrebno, sadržati i određene skupštinske odluke s ciljem prevazilaženja ovog problema.
Pored toga, na doradu je vraćena i Informacija o postupanju po zaključku Vlade Brčko distrikta BiH od 24. jula 2013. godine  u vezi sa Odlukom o promjeni namjene javnog dobra zbog postojanja izvjesnih nedostataka kada su u pitanju zahtjevi po ovom osnovu.
Vlada Brčko distrikta BiH primila je k znanju Izvještaj o izvršenju budžeta Brčko distrikta BiH za decembar 2013. godine.
Na prijedlog Odjeljenja za stručne i administrativne poslove usvojena je Odluka o utvrđivanju kriterija za finansiranje ili sufinansiranje projekata udruženja građana i fondacija Brčko distrikta BiH, kao i Odluku o  utvrđivanju kriterija za finansiranje planova i programa rada i zahtjeva mjesnih zajednica, udruženja građana i fondacija Brčko distrikta BiH.