Nastavak 44. vanredne sjednice Vlade Brčko distrikta BiH

7.8.2014. Vanredno stanje na prostoru Brčko distrikta BiH zahtijevalo je tokom današnjeg dana još jedno zasjedanje članova Vlade na kojem je sagledana situacija na terenu, koja se na pojedinim područjima mijenja iz sata u sat, te je ovom prilikom utvrđena raspodjela radova koji će se obavljati u narednom periodu.

 

Image for news

Gradonačelnik Brčko distrikta BiH dr. Anto Domić u izjavi za medije kazao je da je Vlada na ovoj sjednici dala jasna zaduženja Vladinim odjeljenjima i javnim preduzećima da u što kraćem roku uspostave putne komunikacije na svim lokacijama gdje su one uništene. Podsjećanja radi, u pitanju su putevi na potezu Maoča – Rašljani, gdje su vidna oštećenja na nekoliko lokacija i u Mjesnoj zajednici Zovik prema Štrepcima, Kišeljaku, Peškirima, Bunarićima i obližnjim zaseocima koji su pogođeni sinoćnjim ekstremnim djelovanjem bujičnih voda.
"Vladina odjeljenja također su dobila zadatak da pomažu ljudima koji su sada potopljeni. Ta pomoć odnosi se na spašavanje njihovih materijalnih dobara, sprečavanje ugrožavanja života ljudi i osiguravanje nužnih živežnih namirnica. U prvom redu radi se o naseljenim mjestima Jagodnjak, Bašča, Gornji i Donji Vukšić, Laništa, Drenava i Krepšić", izjavio je gradonačelnik Distrikta, napominjući da će putna komunikacija Brčko – Lončari vjerovatno biti prekinuta s obzirom da se nivo vode znatno povećava u ovom dijelu.
Iako rijeka Sava u ovom trenutku stagnira, prema riječima gradonačelnika, Vladina odjeljenja zadužena su da preduzmu dodatne mjere na utvrđivanju alternativnog nasipa na ustavi na glavnom savskom odbrambenom nasipu u Vučilovcu kako bi se isti dodatno učvrstio.
Prema posljednjim informacijama voda se povlači ka sjeveru, dok južni dijelovi vodotoka stagniraju i padaju, tako da je u ovom trenutku putna komunikacija preko Bukvika, Seonjaka i Dubrava prema Ceriku u takvom stanju da se može saobraćati kamionima, a na toj dionici sutra se očekuju još povoljniji uslovi. S druge strane, naselja u donjem slivu rijeke Tinje, Krepšić i Gorice, u vrlo teškom su stanju.
Javno preduzeće "Komunalno Brčko" zaduženo je da, u područjima kao što su Brka i Palanka kroz koje je voda već prošla, vrši aktivnosti čišćenja i saniranja puteva i dvorišta te da pomognu ljudima u saniranju njihovih objekata.
"Mi u ovom trenutku djelujemo maksimalno s resursima sa kojima raspolažemo. Angažovali smo i privatni i javni sektor i očekujemo da zajedno s njima radimo kako bi izbjegli ljudske žrtve i smanjili štetu", poručio je gradonačelnik.