Nastavak 27. i 30. vanredne sjednice Vlade Brčko distrikta BiH

1.7.2014. Vlada Brčko distrikta BiH na 48. nastavku 27. vanredne sjednice primila je k znanju Informaciju u vezi s Odlukom Vijeća ministara Bosne i Hercegovine o podjeli poljoprivredne mehanizacije i opreme iz donacije Narodne Republike Kine Bosni i Hercegovini, te je Odjeljenje za poljoprivredu, šumarstvo i vodoprivredu dobio zaduženje da u saradnji sa Ministarstvom za ljudska prava i izbjeglice Bosne i Hercegovine izvrši primopredaju poljoprivredne mehanizacije i opreme iz donacije.

Image for news

Šef Odjeljenja za izbjeglice, raseljena lica i stambena pitanja Rifet Mujanović je objasnio da je u raspodjeli nepovratnih sredstava koja se nalaze u centralnom magacinu projekta koji je Ministarstvo za ljudska prava i izbjeglice BiH kandidovalo Brčko distrikt BiH dobio po 3 traktora TIP 404, 304 i 254 sa pripadajućim priključcima, 3 motokultivatora, zatim 5 motornih pila, 2 seta i laktofriz ili rashladni bazen za mlijeko od 500 litara, te jedan laktofriz od 1.000 litara kao i jedan analizator za mlijeko.

2014-07-01-48_nastavak_vanredne_sjednice-Vlade-Rifet_Mujanovic

"Do sada je te aktivnosti vodilo Odjeljenje za izbjeglice i raseljena lica, ali budući da je to isključivo poljoprivredna namjena, predložio sam na sjednici Vlade da daljnju aktivnost, to jest raspodjelu sredstava vodi Odjeljenje za poljoprivredu, šumarstvo i vodoprivredu, koje imaju evidenciju gazdinstava te će sačiniti kriterije za dodjelu ovih sredstava", objasnio je Mujanović, ističući da je donacija namijenjena isključivo za poplavljena područja i da je navedenu robu potrebno što prije preuzeti.

Šef Odjeljenja za javnu sigurnost Uroš Vojnović je istakao da je u Vučilovcu sanacija terena pri samom kraju u smislu uklanjanja krupnog otpada i njegovog uništavanja. Nakon tih radova uslijedit će faza zbrinjavanja stanovništva sa područja Vučilovca, Krepšića I i II kao i ostalih mjesnih zajednica koje su pretrpjele udar elementarne nepogode.

2014-06-09-Nastavak_vanredne_27_sjednice-Uros_Vojnovic

"Procjena je da ćemo za nekoliko dana uspjeti da kontrolisano spalimo sav krupni otpad, a uporedo s tim trebamo završavati radove na ispumpavanju bunara", kazao je Vojnović. On je istakao da se u sve navedene aktivnosti mora uključiti Pododjeljenje za veterinarstvo s procjenom kada se stoka iz Vučilovca može vratiti na prostor te mjesne zajednice. "Sve ovo je potrebno posmatrati i sa sigurnosnog aspekta zato što se savski odbrambeni nasip nalazi u veoma lošem stanju, posebno na području općine Orašje. Utvrdili smo da od granice Distrikta sa federalnim dijelom do Kopanica postoji najmanje 14 oštećenja na nasipu, što je neophodno vrlo brzo riješiti", upozorio je Vojnović, dodajući da vremenske prilike više nisu karakteristične za godišnja doba te da svaka promjena može izazvati direktan uticaj na vodostaj rijeke Save.
Na vanrednoj sjednici Vlade danas je konstatovano da je na području Distrikta urađen veći dio posla na saniranju oštećenja od olujnog vjetra i leda na krovovima stambenih i poslovnih objekata, te da se preostali poslovi trebaju završiti u naredna dva dana.
Članovi Vlade, u drugom nastavku 30. vanredne sjednice, jednoglasno su usvojili izmjenu Odluke o odobravanju koncesionog projekta od 19. 2. 2014. godine u vezi s eksploatacijom podzemne prirodne pitke vode na lokalitetu “Maoča” Brčko distrikt BiH. Koncesija se dodjeljuje na period do 30 godina na osnovu provedenog javnog poziva koji objavljuje Ured  za upravljanje javnom imovinom.