Nastavak 26. redovne sjednice Vlade Brčko distrikta BiH

5.7.2013. Vlada Brčko distrikta BiH je u nastavku 26. redovnog zasjedanja donijela Odluku o utvrđivanju kriterija i načina dodjele stipendija redovnim studentima Brčko distrikta BiH, kao i Odluku o visini i broju stipendija koje se dodjeljuju redovnim studentima za period od 1.1. do 31.12.2013. godine.

Image for news

Prema ovoj odluci stipendije se dodjeljuju redovnim studentima visokoškolskih ustanova koji imaju prebivalište u Distriktu, koji su upisali drugu i starije godine studija, kao i studentima prve godine studija koji su u školskoj (akademskoj) 2012/2013. godini upisali prvu godinu studija, čiji studij finansira država, entitet ili kanton, na budžetu, a bili su proglašeni učenicima generacije prethodne školske godine u nekoj od srednjih škola u Brčko distriktu BiH.

Šef Odjeljenja za obrazovanje u Vladi Distrikta Momčilo Poljić naglasio je da su napravljeni određeni pomaci u smislu da su usvojeni kriteriji objektivniji nego do sada te da će izvrsnost biti na prvom mjestu.

2013-07-05-Nastavak_26_RSV-2

"Odjeljenje će odmah krenuti u proceduru raspisivanja javnog poziva, potom će se kandidati objektivno bodovati u skladu s utvrđenim kriterijima, a na ovaj način bit će odobreno 250 stipendija", istakao je Poljić.

On je dodao da je opredjeljenje Vlade bilo da se ipak više podrži upis i stipendiranje prirodnih i tehničkih nauka, a manje društvenih nauka.

Članovi Vlade usvojili su nacrt Odluke o izmjeni Odluke o utvrđivanju kriterija za korištenje novčanih sredstava sa pozicija grantovi pojedincima i grantovi neprofitnim organizacijama za 2013. godinu, po javnom pozivu, u Odjeljenju za privredni razvoj, sport i kulturu od 22. 5. 2013. godine.

Na današnjem zasjedanju Vlada je dala saglasnost na Nacrt protokola o saradnji u oblasti obrazovanja između Vijeća ministara BiH i Vlade Republike Turske.

Razmatranu Informaciju o prioritetnim projektima za 2012. godinu i utvrđenoj listi projekata za 2013. godinu za finansiranje sredstvima Fonda za reformu javne uprave Vlada je, također, primila k znanju.

Na prijedlog Odjeljenja za javni registar Vlada je donijela Odluku o visini naknade za korištenje podataka premjera i katastra nekretnina i vršenja usluga.

Sa dnevnog reda povučen je Izvještaj o državnoj pomoći kako bi se otklonili postojeći nedostaci, a onda će isti biti ponovno razmatran na nekom od narednih zasjedanja.

Vlada Brčko distrikta BiH primila je k znanju Informaciju o novopristiglim poslovnim inicijativama te je usvojen zaključak kojim se zadužuje Odjeljenje za privredni razvoj, sport i kulturu da u saradnji s drugim odjeljenjima dostavi informaciju o stanju u privredi koja će sadržati i strateško djelovanje naspram privrednih inicijativa.

Gradonačelnik Brčko distrikta BiH dr. Anto Domić izrazio je potrebu za proaktivnim djelovanjem, u smislu ponude onoga što imamo, naglašavajući kao podsticaj za privredni razvoj lokalitete "Interpleta", "Izbora" i bivše vojne baze u Krepšiću gdje postoje veliki kapaciteti kako bi se na transparentan i zakonit način iznašla rješenja za te lokalitete.

2013-07-05-Nastavak_26_RSV-3

Na ovom zasjedanju Vlada Brčko distrikta BiH je primila k znanju i Informaciju o gradnji spomenika civilnim žrtvama rata.

Pored toga, na ovome zasijedanju Vlade bilo je riječi i o preduzetim aktivnostima Odjeljenja za javni registar o  načinu rješavanja zahtjeva fizičkih i pravnih lica što je nakon sjednice u izjavi novinarima  pojasnila šefica resornog Odjeljenja Cvijeta Tanasić.

2013-07-05-Nastavak_26_RSV-4

Naime, od  15.7.2013. godine  ovo odjeljenje neće izdavati izvode iz službene evidencije i vršiti ovjere kopija dokumenata na zahtjev fizičkih i pravnih lica nego će iste za službene potrebe Odjeljenje za javni registar vršiti isključivo  na zahtjev nadležnog organa uprave i institucija službenim putem.