Nastavak 25. vanredne i 63. redovne sjednice Vlade Brčko distrikta BiH


28.4.2014. U nastavku 25. vanredne sjednice članovi Vlade Brčko distrikta BiH razmatrali su Izvještaj o stanju poplava koje su zahvatile područja Distrikta usljed intenzivnih kišnih padavina za period protekla tri dana.


Image for news
Šestočlana komisija zadužena za utvrđivanje stanja na terenu zaključkom Vlade sa prethodne sjednice konstatovala je da su poplavama najviše pogođena područja  u južnom dijelu Distrikta i to zaselak Cvijanovića u Mjesnoj zajednici Bijela, te mjesne zajednice Maoča, Palanka i Brka. Da bi se sanirale najkritičnije zone u vodotoku rijeke Brke i Tinje, sanacija puteva i kuće koju je zahvatilo klizište većih razmjera prema procjenama sa terena potrebno je izdvojiti oko 200.000 KM.
Gradonačelnik Brčko distrikta BiH dr. Anto Domić ističe da je Vlada u skladu sa trenutnim stanjem donijela privremene zaključke u kojima je precizirano da se odredi obuhvat plavnih područja, da se definišu uska grla u vodotoku rijeka, kao i tehničke karakteristike te finansijski obuhvat kako bi od Skupštine mogli tražiti saglasnost za aktiviranje sredstava iz budžetske rezerve.

2014-05-28-Nastavak_63_i_25_SV_BD_BiH-Anto_Domic

"Također se pripremamo za eventualnu situaciju u smislu vezivanja svih javnih institucija, preduzeća i ustanova koje bi mogle djelovati na otklanjanju posljedica nastalih usljed poplava koje su sada evidentne ili moguće da se stvore u budućnosti. U tom smislu ćemo uspostaviti koordinaciju između Vladinih odjeljenja, Javnog preduzeća "Putevi Brčko", JP "Komunalno Brčko", Javne zdravstvene ustanove kao i Javnog preduzeća „Radio Brčko“ koji će nam u slučaju potrebe prenositi informacije i uputstva građanima o svim važnim događajima na području Brčko distrikta BiH", zaključio je gradonačelnik Domić.
"Dio obnove je već učinjen hitnom intervencijom saniranjem puteva i korita rijeka, te je izvršena procjena stanja na 26 stambenih jedinica i  popratnih objekata u MZ Brka i MZ Palanka", objasnio je šef Odjeljenja za poljoprivredu, šumarstvo i vodoprivredu Dževdet Šahović, dodajući da je voda uglavnom zahvatila podrumske prostorije i prizemne kuće.

2014-05-28-Nastavak_63_i_25_SV_BD_BiH-Dzevdet_Sahovic

Šahović je istakao da su Odjeljenje za poljoprivredu, šumarstvo i vodoprivredu i Odjeljenje za javnu sigurnost zaduženi da u srijedu, 30. aprila 2014. godine, kada će se zasjedanje nastaviti, izvijeste Vladu o situaciji na terenu za taj period. Dežurne ekipe na terenu će biti angažovane i zadužene za praćenje stanja i tokom praznika.
U trećem nastavku 63. redovnog zasjedanja Vlada Brčko distrikta BiH primila je k znanju Informaciju o stanju privrede na području Brčko distrikta BiH i učinku podsticajnih mjera u privredi uz zaključak da se na ovu temu u zadanom roku od 10 dana razradi jasan plan i prijedlog podsticajnih mjera za efikasnije privredno djelovanje.
Jednoglasno je donesena Odluka o imenovanju predstavnika Brčko distrikta BiH za člana radne grupe za izradu projektnog zadatka "Studija za definisanje dugoročne transportne strategije BiH".
Na prijedlog Odjeljenja za poljoprivredu, šumarstvo i vodoprivredu članovi Vlade Distrikta usvojili su Zaključak o davanju podrške o prioritetnim oblastima za "Taiex" podršku u oblasti poljoprivrede.