Nastavak 22. redovne sjednice Vlade Brčko distrikta BiH


7.6.2013. U nastavku 22. redovne sjednice Vlada je donijela Odluku o utvrđivanju visine naknade za rad članova Upravnog odbora Javne zdravstvene ustanove "Zdravstveni centar Brčko", kao i Odluku o usvajanju osnova razvoja drugog akcionog plana reforme javne uprave.



Image for news

Nakon razmatranja Nacrta Odluke o utvrđivanju kriterija i načina dodjele stipendija redovnim studentima Brčko distrikta BiH isti je ponovno povučen s dnevnog reda zbog postojanja dodatnih neusaglašenosti.

S dnevnog reda povučeno je i razmatranje i usvajanje Nacrta Odluke o visini i broju stipendija koje se dodjeljuju redovnim studentima za period od 1. 1. do 31. 12. 2013. godine.

Na ovome zasjedanju Vlada je odobrila Nacrt Odluke o usvajanju Programa utroška tekućih grantova u Odjeljenju za poljoprivredu, šumarstvo i vodoprivredu.

Šef Odjeljenja za poljoprivredu, šumarstvo i vodoprivredu Dževdet Šahović je u prvom redu naveo grant za podsticaje u poljoprivrednoj proizvodnji za 2013. godinu koji iznosi   7.950.000 KM, a dijelit će se u skladu s Pravilnikom o podsticajima.

"Grant u iznosu od 75.000 KM namijenjen je za raspodjelu lovačkim, ribolovnim i drugim udruženjima. Pored toga, ovim programom utroška sredstava  predviđen je i grant u iznosu od 15.000 KM za nabavku sadnica za pošumljavanje", dodao je Šahović.

Članovi Vlade su odobrili Odluku o usvajanju programa utroška sredstava za dodjelu granta neprofitnim organizacijama.

2013-06-07-Nastavak_22_Redovne_sjednice_Vlade-2

Šefica Odjeljenja za zdravstvo i ostale usluge dr. Anđa Nikolić pojasnila je da su odobrena sredstva izdvojena za banjsko-klimatsko liječenje penzionera, u iznosu od po 100.000 KM za penzionere RS i Federacije BiH što se realizuje preko Centra za socijalni rad u saradnji sa udruženjima penzionera koji su ujedno i napravili kriterije za dodjelu ovog granta.

Vlada je primila k znanju Informaciju o analizi rada članova povjerenstava na državnoj razini koji predstavljaju Vladu Brčko Distrikta Bosne i Hercegovine. U skladu s tim usvojen je zaključak da se zadužuju svi članovi komisija, koji predstavljaju Vladu Brčko distrikta BiH, da obavezno prije svakog odlaska na sastanke moraju o tome upoznati rukovodioca svog nadležnog organa od kojeg će dobiti načelno mišljenje koje će zastupati, a potom su dužni napisati izvještaj o svome radu koji će, potom, šefovi prezentovati na Vladi.

Razmatranje i odobravanje Izvještaja o izvršenju budžeta Brčko distrikta BiH za period   januar – mart 2013. godine povučeno je sa dnevnog reda današnje sjednice.

Vlada Brčko distrikta BiH primila je k znanju Izvještaj o reviziji finansijskog poslovanja Ureda koordinatora Brčko distrikta BiH pri Vijeću ministara BiH za period od 1. 1. do 31. 12. 2012. godine.

Nakon razmatranja Izvještaja o reviziji finansijskog poslovanja Javnog preduzeća "Radio Brčko" Brčko distrikta BiH za period od 1. 1. do 31. 12. 2012. godine, zaključeno je da u roku od 15 dana Javno preduzeće "Radio Brčko" dostavi Vladi akcioni plan otklanjanja nedostataka po revizorskom izvještaju.

Vlada je primila k znanju Izvještaj o reviziji finansijskog poslovanja Javnog preduzeća "Luka Brčko" Brčko distrikta BiH za period od 1. 1. do 31. 12. 2012. godine, kao i Informaciju o realizaciji aktivnosti iz reformske oblasti "Institucionalna komunikacija".