Nasilje nad djecom u porastu

2.11.2010. - "Svijest o nasilju nad djecom" je projekat kojeg su članice Udruženja žena "Okrugli sto" prezentovale u šest osnovnih škola u ruralnim područjima Brčko distrikta. Taj projekat predstavljen je i u Drugoj osnovnoj školi u saradnji sa Odjeljem za zdravstvo i ostale usluge Vlade Brčko distrikta BiH.

Image for news

Da je nasilje  postala naša svakodnevnica, pokazalo je i istraživanje koje su sprovele članice Udruženja žena "Okrugli sto" početkom prošlog mjeseca. Podaci do kojih su one došle  suprotstavljaju se  onima  kojima raspolaže krim policija, što je bio razlog da  pokrenu projekat "Svijest o nasilju nad djecom".

"U realizaciju ovog projekta smo krenuli na osnovu ispitivanja. Na uzorku od 185 ispitanika pokazalo se oko 96 % da je nasilje u porastu“, rekla je Mara Kokanović, glavni moderator projekta.

 

"Cilj nam je da spriječimo nasilje ili da ga svedemo na najmanju moguću mjeru kako bi naša djeca bila što više bezbjedna u sredini u kojoj žive i u školi, koju pohađaju. Ali to ne možemo uraditi ako to na ovaj način ne pokažemo i ne pokrenemo", istakla je Almerija Petrović, predsjednica Udruženja žena "Okrugli sto".

Direktorica Druge osnovne škole Vesna Zrnić ukazala je na niz problema sa kojima se suočavaju i učenici i nastavno osoblje  kada je u pitanju ova problematika, a prisutnima je skrenula pažnju na neophodnost socijalnog pedagoga u svim osnovnim i srednjim školama, kao profesionalac koji će se baviti  i prevencijom i resocijalizacijom a i edukacijom u radu, ne samo sa učenicima nego i sa roditeljima i sa nastavnicima.

Novi učenici u razredu ili pak oni koji imaju poteškoća sa učenjem meta su nasilnika, među kojima se ističu najviše njihovi vršnjaci. O tome ne treba ćutati, kažu učenici Druge osnovne škole.

Zlostavljaju se djeca koja su različita od drugih. Ali različitost nije problem, to je naše bogastvo, ističu učenici. Reci ne nasilju, poruka je koju su sa ovog skupa javnosti poslali učenici, nastavnici, roditelji i organizatori projekta. A s obzirom da je nasilje u porastu projekat će biti predstavljen i u drugim osnovnim školama Brčko distrikta BiH.