Nakon sinoćnjih padavina stanje u Distriktu zadovoljavajuće

11.9.2014. Nakon obilnih padavina koje su jučer u kasnim poslijepodnevnim satima pogodile Brčko distrikt BiH, šef Odjeljenja za javnu sigurnost Uroš Vojnović jutros je potvrdio da je trenutna situacija na terenu zadovoljavajuća. Svoj doprinos takvom stanju, kako ističe Vojnović, dala su Vladina odjeljenja svojim aktivnostima, ali i kraće trajanje padavina.


Image for news
"Pozitivno je i da nismo imali nikakve incidente u smislu izlijevanja vodotoka, a to je ono što nas je do sada stalno pratilo. Najveći problem u posljednja 24 sata je bio u gradskom jezgru, tačnije izlijevanje kanalizacije na nižim tačkama u Brčkom", izjavio je Vojnović dodajući da se konkretno radi o kanalizacionoj mreži koja se nalazi na nižim područjima kao što su podrumi, stanovi i sutereni.
Pet ekipa Odjeljenja za javnu sigurnost noćas su odgovarale na potrebe građana pružajući im pomoć pri crpljenju vode iz stambenih i poslovnih objekata, dok je za današnji dan u saradnji sa Higijensko-epidemiološkom službom planirano vršenje dezinfekcije i podjela isušivača, kako bi se ljudima osigurao što brži povratak u objekte u kojima žive i rade.
"U jednom školskom i sportskom objektu došlo je do manjih plavljenja uzrokovanih kanalizacionim sistemom koji jednostavno nije mogao odgovoriti na ovako obilne padavine, a ponavlja se i problem podvožnjaka u Brčkom gdje je također došlo do plavljenja", pojasnio je šef resornog Odjeljenja. On je dalje istakao da je za sada vodostaj rijeka Brke i Save zadovoljavajući, ali da se u skladu s vremenskim prognozama tokom vikenda i najavom obilnih dugotrajnih padavina na sjeverozapadu Bosne, mogu očekivati izražene aktivnosti na glavnom savskom odbrambenom nasipu u Vučilovcu.