Mladi iz Egipta i Kipra u obilasku Vijećnice


16.6.2014. U sklopu projekta “Kultura različitosti” koji provodi PRONI centar za omladinski rad Brčko Distrikta BiH danas su Gradsku vijećnicu posjetili mladi iz Egipta i Kipra čiji je boravak u Brčkom dio projekta koji realizuje ova organizacija. 


Image for news
Projekat se bavi kulturnim različitostima u BiH, Kipru i Egiptu s ciljem razmjene iskustava mladih u promovisanju mirnog suživota, interkulturalnog dijaloga i raznolikosti u sredinama iz kojih dolaze. Obuhvatio je oko 600 mladih, dok je njih preko hiljadu bilo uključeno kroz radionice i druge projektne aktivnosti te je organizovano i takmičenje gdje su mladi kroz fotografije ili umjetničke radove prikazali svoj pogled na kulturu različitosti u njihovim zemljama, a održane su i studijske posjete Egiptu i Kipru.
DSC_0800
Aleksandar Đurić, šef Službe za turizam Vlade distrikta, goste je ovom prigodom proveo kroz prostorije Gradske vijećnice, odnosno Kabineta gradonačelnika, press sale i sale za održavanje sjednica Vlade, kao i Umjetničke galerije Brčko distrikta BiH. “Smatram da je ovo  dobar projekat jer se radi o tri zemlje koje  malo znaju jedna o drugoj. Imamo priliku da predstavimo svoje kulture i da međusobno širimo neke dobre i pozitivne vrijednosti”, izjavila je May Sherif iz Egipta.

DSC_0807

DSC_0812
DSC_0820

Projekat "Kultura različitosti" traje od decembra 2013. do jula 2014. godine. Nosilac projekta je PRONI Centar za omladinski razvoj sa partnerima Youth Power sa Kipra i Egypt Foundation for Youth and Development iz Egipta, dok je finasiran od strane Anna Lindh Fondacije.