Gradonačelnik sa učesnicima Mirovnog kampa položio vijenac na Spomenik civilnim žrtvama rata

Gradonačelnik Brčko distrikta Bosne i Hercegovine prim. dr. Zijad Nišić položio je vijenac na Spomenik civilnim žrtvama rata sa učesnicima Mirovnog kampa koji organizuje PRONI Centar za omladinski razvoj u saradnji Crvenim krstom/križom Brčko distrikta BiH, a uz podršku Ambasade SAD-a u BiH.

Image for news

„Ovo je jedinstven spomenik sa univerzalnom porukom mira i osudom rata koji uvijek donosi samo zlo, smrt, ljudske tragedije, materijalno i duhovno razaranje. Rat je poraz civilizacije koji svojom malignom razornom snagom iza sebe ostavlja pustoš, neprolaznu tugu i bolna sjećanja. Raduje što su mladi iz svih krajeva Bosne i Hercegovine obišli ovaj spomenik i odali počast civilnim žrtvama u protekla dva rata i time poslali snažnu poruku mira, tolerancije i suživota u BiH. Zahvaljujem se organizatoru mirovnog kampa PRONI centru, Harunu Šabanoviću i potpori Ambasade SAD-a, Crvenom krstu/križu Brčko distrikta BiH i učesnicima koji su danas svim građanima BiH, regiona, Evrope i svijeta poslali poruku da su mir, jednakost i sloboda najviše civilizacijske vrijednosti koje treba slijediti, podrzavati i širiti“, istakao je gradonačelnik.

„Mirovni kamp okupio je veliki broj mladih iz Bosne i Hercegovine koji su učestvovali na edukacijama ljudskih prava, pomirenja i borbe protiv govora mržnje, a jedna od aktivnosti jeste i posjeta Spomeniku civilnim žrtvama rata u Brčko distriktu BiH. Zahvaljujemo se gradonačelniku koji je iskazao spremnost da se pridruži posjeti spomenika i obrati se mladima“, kazao je projekat menadžer PRONI centra za omladinski razvoj Harun Šabanović.