Ministrica Lejla Rešić u posjeti gradonačelniku Miroslavu Gavriću

18.5.2012. Ministrica uprave i lokalne samouprave Republike Srpske Lejla Rešić sa saradnicima boraveći danas u posjeti Distriktu sastala se u Gradskoj vijećnici sa gradonačelnikom Brčko distrikta BiH dr. sci. Miroslavom Gavrićem. Sastanku je prisustvovala i sekretarka Vlade Brčko distrikta BiH Slobodanka Lukić, a razgovarano je o saradnji Vlade Brčko distrikta BiH i Vlade Republike Srpske.

Image for news

"Razgovarali smo o inicijativi koja je pokrenuta iz Brčko distrikta BiH, da se taksa za sticanje entitetskog državljanstva, koja u Republici Srpskoj trenutno iznosi deset maraka, ukoliko je to moguće ukine, a koja će se na prijedlog Kluba poslanika SNSD-a naći na dnevnom redu naredne sjednice Narodne skupštine Republike Srpske", rekao je gradonačelnik Miroslav Gavrić. On je dodao da je ovo pitanje veoma važno za sve građane Brčko distrikta BiH koji nemaju entitetsko državljanstvo.

"Ovakvu inicijativu smo supervizor za Brčko, predsjednik Skupštine Brčko distrikta BiH i ja uputili premijerima entitetskih vlada i nadamo se da će prijedlog biti podržan od poslanika Narodne skupštine Republike Srpske" istakao je gradonačelnik Gavrić.

Ministrica uprave i lokalne samouprave Republike Srpske Lejla Rešić rekla je da resorno ministarstvo neće biti prepreka ukoliko se pokrene ova inicijativa i podsjetila da je u novembru prošle godine usvojen Zakon o administrativnim taksama kojim je taksa za sticanje državljanstva smanjena sa 100 na 10 KM.

Ona je dodala da je na sastanku bilo riječi i o radu Ureda Vlade Republike Srpske u Brčkom koji je otvoren da bi građani Distrikta lakše ostvarivali svoja prava pri institucijama Republike Srpske.

"Razgovarali smo i o radu koordinatora za reformu javne uprave koji mora biti bolje povezan kako bi se zajednički djelovalo, jer je Distrikt specifičan, i u određenim segmentima je teško provoditi određene reformske procese", zaključila je ministar Rešić.