Započeli radovi na izgradnji miniobilaznice Čardaklije u MZ Rijeke

30.09.2022. U brčanskoj mjesnoj zajednici Rijeke započeli su radovi na izgradnji miniobilaznice Čardaklije koje je danas obišao Esed Kadrić, gradonačelnik Brčko distrikta Bosne i Hercegovine zajedno sa Ratkom Stjepanovićem, šefom Odjeljenja za javne poslove.

Image for news

Nakon što je u prethodnom periodu urađena komunalna infrastruktura, što podrazumijeva uspostavljanje vodovodne mreže i fekalne kanalizacije, stekli su se uslovi za uvođenje izvođača i početku realizacije ovog projekta.

„Nakon što je Vlada otklonila prepreke za nastavak izgradnje miniobilaznice Čaradaklije u MZ Rijeke, putem izmjena regulacionog plana Rijeke I u martu mjesecu ove godine te za relativno kratak period izgradila vodovod i kanalizaciju na ovoj trasi, danas zvanično započinjemo izgradnju i asfaltiranje ove iznimno važne saobraćajnice, čije će korištenje omogućiti rasterećenje saobraćaja kroz centar MZ Rijeke kao i brži tranzit od MZ Stari Rasadnik, preko Rijeka, IV. Jula do MZ Grčica“, kazao je Kadrić.

On je dodao da će izgradnja ove saobraćajnice omogućiti kvalitetniji prostorni razvoj MZ Rijeke, u smislu njegove urbanizacije te da je rok za završetak radova 90 dana.

Kako je kazao šef Stjepanović, dionica miniobilaznice gradi se u dužini od oko 800 metara i vrijednosti od oko 970 hiljada KM.

„Ovim će se zaokružiti jedna cjelina miniobilaznice koja bi omogućila da se saobraćaj u ovom dijelu odvija nesmetano, na mnogo kraćim relacijama odnosno omogućit će normalniji protok saobraćaja. Ovo je samo jedan od kapitalnih projekata iz posljednjeg tendera kojeg smo imali u ovoj godini čiji je rezultat 24 lota, za koje smo potpisali ugovore i za koje smo uveli izvođače u poslove u ovim danima u vrijednosti od cca 2,5 miliona KM“, izjavio je Stjepanović.