Kraljevina Norveška donirala 20 novih teleskopa brčanskim osnovnim školama


24.5.2011. Kraljevina Norveška je uz finansijsku podršku Ambasade Norveške u BiH i Astronomskog društva "Orion" iz Sarajeva dodijelila brčanskim osnovnim školama 20 novih teleskopa. Mara Matkić, šefica Pododjeljenja za predškolsko i osnovno obrazovanje izrazila je zadovoljstvo ovom idejom te dodala da će ovi teleskopi dobro doći osnovcima, budući da ovdašnje škole nemaju teleskopa. Ideja za ovaj projekat potekla je od Ujedinjenih nacija, kada su 2009. godinu proglasili godinom astronomije i tada su, kako je istakla Matkićeva, odlučili da sjećanje na Galileja, koji je prvi usmjerio teleskop prema nebu, dodijele teleskope.

Image for news
Predstavnik Astronomskog društva "Orion" iz Sarajava Nedim Mujić, fizičar po zanimanju, istakao je da je ovo društvo u toku godine astronomije napravilo projekat sa idejom da se nabavi hiljadu malih teleskopa, tzv. galileoskopa, povodom četiri stotine godina Galilejovog prvog posmatranja teleskopom. On je naglasio da će u BiH biti dodijeljeno hiljadu teleskopa za isto toliko škola.
Upriličena je prezentacija projekta, kao i prigodna radionica sa obukom za rad na teleskopu s namjerom da nastavnici fizike i geografije iz brčanskih osnovnih škola pokrenu astronomske sekcije u školama i tako probude interes kod učenika za prirodne nauke.
Cilj ovog projekta je da se ispuni trenutna obrazovna i institucionalna praznina koja postoji u oblasti astronomije, budući da je trenutni broj teleskopa koji su na raspolaganju školama i drugim obrazovnim institucijama simboličan i nedovoljan. Stoga, donirani teleskopi služe da se ova praznina popuni bar na nivou primarnog obrazovanja širom BiH.