Komadant Kriznog štaba o prvom smrtnom slučaju od korona virusa na području Distrikta

8.4.2020. Komadant Kriznog štaba za zaštitu i spašavanje i gradonačelnik Brčko distrikta BiH Siniša Milić na današnjoj konferenciji za medije kazao je da je, nažalost, danas u Distriktu potvrđen prvi smrtni slučaj od virusa korona.

Image for news

„Noćas je preminuo muškarac, 1965. godište, koji je već neko vrijeme bio smješten u posebnom dijelu brčanske Bolnice namijenjenom za pacijente koji su oboljeli od COVID-19. Pacijent je došao iz Specijalne bolnice „Centar za srce BH“, Tuzla, i bio je priključen na respirator“, kazao je Milić dodajući da je u brčanskoj Bolnici trenutno smješteno 7 pacijenata oboljelih od virusa korona, dva pacijenta s težom kliničkom slikom i pet sa srednje teškom. 

On je kazao da zaključno s današnjim danom u Brčko distriktu BiH ima 17 zaraženih pacijenata. 

„Sedamnaest zaraženih imamo u Distriktu i ovo je ispravka u odnosu na današnje saopštenje prema uputstvima državnog ministarstva o načinu evidentiranja lica oboljelih od virusa korona. Oni pacijenti koji su zaraženi, a koji nisu smješteni u Bolnici su sa lakšom kliničkom slikom ili nemaju siptoma i dobro se osjećaju. Ukupan broj lica pod zdravstvenim nadzorom je 1327, iz zdravstvenog nadzora do sada je izašlo 12 lica, a broj lica koja se još uvijek vode pod zdravstvenim nadzorom je 1315. Do sada je u Brčkom testirano 141 lice, dobijeno je 126 rezultata od kojih je negativno 110, a čeka se na još 15 rezultata“, kazao je Milić podsjećajući da oni građani koji se nalaze u inostranstvu da dolaskom u Distrikt podliježu obavezi izolacije u trajanju od 28 dana. 

On je napomenuo da je danas na sjednici Kriznog štaba naredbom odobrena i procedura vezana za samoizolaciju u kojoj se utvrđuje i početak trajanja samoizolacije.