Izvještaj Odjeljenja za javnu sigurnost

1.4.2015. Na osnovu dojava u Centar osmatranja i obavještavanja 121 u ranim jutarnjim satima 1. 4. 2015. godine pripadnici Odjeljenja za javnu sigurnost krenuli su u obilazak terena u dva pravca, slivovima rijeka Tinje i Brke.



Uvidom u stanje konstatovano je sljedeće:

MZ Brka – došlo je do pravljenja tzv. čepa na mostu iza firme „Pekić gradnja“ na ulazu u Brku iz pravca bivše američke baze, gdje je došlo do zaplavljivanja desetak posjeda i kuća te do onemogućavanja pristupa stambenim objektima, kao i zaplavljivanja podrumskih prostorija u nekoliko objekata. Na lokalitetu potoka Govneč izlaz iz Brke prema Malezijskom putu primijećen je povišen vodostaj i plavljenje dijela puta na istoj lokaciji, dok je vodostaj na lokaciji „Ramina ćuprija“ na izlazu iz Brke prema Palanci povišen i došlo je do zaplavljivanja poljoprivrednih površina.

MZ Rašljani – konstatovano je oštećenje tzv. bajpasa pored srušenog mosta koji je u ranim jutarnjim satima bio poplavljen u cijelosti te se saobraćaj nije mogao odvijati. U trenutku obilaska oko 08.00 sati isti nije bio poplavljen ali je oštećen kameni nasip i zapriječen s nekoliko krupnijih stabala. Stanje na klizištu u zaseoku Smajići je pogoršano usljed obilnih kišnih padavina, primijećene su nove pukotine kao i pomjeranja klizišta naročito u gornjoj zoni dok je blatni tok prema stambenim objektima u neposrednoj blizini aktiviran. Primijećena su oštećenja saniranih dijelova korita Rašljanske rijeke.

MZ Islamovac – blatni tok je aktivan i dio zemlje i kamena zajedno sa drvećem se spustio u korito Islamovačke rijeke, detektovana suženja korita Islamovačke rijeke su intenzivnija dok je tzv. bajpas pored mosta tokom noći u potpunosti uništen.

islamovac_1_4_2015

MZ Štrepci – Zovik – bajpas kod mosta između Štrepaca i Zovika je tokom ranih jutarnjih sati bio poplavljen, a u toku obilaska bager firme koja je i ranije bila angažovana na ovom području vršio je raščišćavanje istog i uprkos određenim oštećenjima omogućena je prohodnost za saobraćaj.

MZ Boće – došlo je do izlijevanja Zovičice i plavljenja poljoprivrednog zemljišta, kao i dijela puta Boće – Boderište, gdje je usljed prelijevanja vode došlo do oštećenja bankine u dužini od 15-ak metara. U neposrednoj blizini došlo je do odrona zemlje na put što predstavlja opasnost jer se odron desio u krivini..

boce-boderiste_1_4_2015

MZ Grčica – došlo je do začepljenja kanalizacionog kolektora na lokaciji kod firme „Slavuj“ te je neophodno izvršiti čišćenje lokacije od granja i krupnog otpada s ciljem sprečavanja plavljenja stambenih objekata u neposrednoj blizini.

MZ Cerik – kanal začepljen, na lokaciji kod raskrsnice za Arizonu, plavljenje poljoprivrednih površina i dijela šume.

MZ Rijeke – povišen vodostaj Zovičice

MZ Begovača – povišen vodostaj Zovičice kao i kanalske mreže

MZ Brezik – povišen vodostaj potoka Blizna, zaplavljivanje nekoliko poljoprivrednih površina i dvorišta.

U slivu rijeke Tinje primijećen je povišen vodostaj na svim lokacijama, izlijevanja iz korita nema. Međutim, na osnovu dostupnih informacija iz općine Srebrenik za očekivati je u narednim satima porast vodostaja rijeke Tinje usljed obilnih kišnih padavina.

Zaključak

S obzirom na predviđanja meteorologa o obilnijim kišnim padavinama u narednim danima iz Odjeljenja za javnu sigurnost Vlade Brčko distrikta BiH apeluju da svako iz svoje nadležnosti preduzme hitne mjere na otklanjanju oštećenja, kao i preventivne mjere i radnje kako bi se izbjegle veće materijalne štete i sigurnost stanovništva podigla na viši nivo. Nakon obilaska svih područja potvrđeno je da se stanje u slivu rijeke Brke smiruje i da su u poslijepodnevnim satima privedeni kraju radovi na sanaciji začepljenja. S druge strane, rijeka Tinja izlila je u području Mjesne zajednice Donja Skakava. Stoga je ujutro moguće očekivati probleme u području Donjeg Vukšića i Drenove.