Izjava Siniše Milića, gradonačelnika Brčko distrikta BiH, povodom Dana pobjede nad fašizmom

8.5.2020. Deveti maj, koji slavimo kao Dan pobjede nad fašizmom, vjerovatno je najznačajniji dan u modernoj historiji čovječanstva. Da nije pobijeđena ta pošast, ovog 9. maja, dakle 75 godina nakon što su njemačke trupe potpisale bezuslovnu kapitulaciju, svijet bi, siguran sam, izgledao sasvim drugačije.

Image for news

     Demokratske vrijednosti, koje nakon pobjede nad silama zla baštini najveći dio čovječanstva,  bez tog datuma predstavljale bi daleki san brojnih naraštaja. Surovost kojom se fašizam 40-tih godina prošlog vijeka sručio na slobodoljubivi svijet pokazuje koliko su generacije koje su se suprotstavile fašističkim falangama bile hrabre i odlučne da slave pobjedu. Zbog toga se današnje, ali i sve buduće generacije s dužnim poštovanjem zauvijek trebaju sjećati pobjednika nad fašizmom. 

     Njihovi nadljudski napori predstavljaju putokaz modernom čovječanstvu kako se, uz sve nedostatke koje raznolikost današnjeg svijeta sa sobom neminovno donosi, brani i gradi pravedniji i humaniji svijet. To su sigurno imali u vidu i oni koji su 9. maj proglasili za Dan Evrope.

                                                   

                                                                                 Gradonačelnik

                                                                               Mr. sc. Siniša Milić