Iz rijeke Save izvađene dvije aviobombe težine do stotinu kilograma

20.7.2016. U poslijepodnevnim satima iz rijeke Save, kod mosta između Brčkog i Gunje, jučer su izvađene dvije aviobombe težine do stotinu kilograma zaostale iz Drugog svjetskog rata za koje se pretpostavlja da u sebi sadrže oko 35 kilograma eksploziva. Bombe su iz vode izvadili ronioci iz Češke pod nadzorom pripadnika Odjeljenja za javnu sigurnost i transportovane su uzvodno do Mjesne zajednice Mujkići gdje će biti i smještene.

Image for news
Šef Odjeljenja za javnu sigurnost Vlade Brčko distrikta BiH Uroš Vojnović objasnio je da su prije vađenja bombi obavljene sve pripreme i provedene sigurnosne mjere za stanovnike i materijalna dobra te da je riječ o ruskim bombama tipa "FAB-10", koje će kopnenim putem narednog dana biti prebačene do poligona Klađe u Mjesnoj zajednici Ulović gdje će biti i uništene.

„Nadam se da ćemo za 24 sata imati dislocirane i neutralizovane dvije avionske bombe iz Drugog svjetskog rata. Ukoliko sve protekne u najboljem redu, a nadam se da hoće, to će biti veoma dobar rezultat“, izjavio je Vojnović i dodao da je ovaj projekat finansiran novčanim sredstvima iz evropskih fondova.

Prema njegovim riječima aktivnosti vađenja bombi iz rijeke Save vodilo je Odjeljenje za javnu sigurnost Vlade Brčko distrikta BiH uz podršku deminera nadležnih struktura u BiH i predstavnici nadležnih institucija iz Hrvatske, a u aktivnosti su uključeni i predstavnici Ambasade Češke u BiH.

Tokom provođenja aktivnosti od 17.00 do 19.00 sati bio je obustavljen saobraćaj na određenim putnim dionicama u Brčkom, kao i granični prelaz Brčko – Gunja, ali su svi putni pravci sada ponovo u funkciji.