Intervju sa Draganom Pajićem, gradonačelnikom Brčko distrikta BiH - 23.03.2011.

Vlada Brčko distrikta BiH na čijem ste Vi čelu napunila je dvije godine rada. U tom periodu kakve su pozitivne promjene postignute u ovoj lokalnoj zajednici?

Nesumnjivo je da, kada sam stupio na funkciju gradonačelnika, imao sam sasvim drugačije mišljenje o Brčko distriktu BiH nego što se kasnije ispostavilo.

Kao prvo, dočekali su me dokumenti Strategija razvoja Brčko distrikta BiH i Strategija razvoja poljoprivredne proizvodnje, za koje sam, kada sam ih pogledao sa svojim saradnicima, odlučio da ih moram vrlo brzo promijeniti iz prostog razloga što su ti dokumenti po svojoj formi i sadržaju bili potpuno neupotrebljivi.

Nakon toga sam došao do zaključka da Strategija razvoja Brčko distrikta BiH treba da bude ključni dokument u svim mojim budućim aktivnostima.

Jeste da smo po izboru Vlade Brčko distrikta imali dokument koji se zove Postizborni politički sporazum, koji je djelo bivšeg zamjenika visokog predstavnika, gospodina Zonthajma, dokument koji je više nekakva vrsta političke deklaracije, koja realno sadrži neke aktivnosti, ali po mom mišljenju Strategija razvoja je polazna osnova svih aktivnosti.

Tu Strategiju radili smo vrlo ozbiljno i mislimo da je to zaista dobar dokument i temelj za sve aktivnosti koje se dešavaju u distriktu.

Za takvu tvrdnju imam argumente u činjenici da su i predstavnici međunarodnih organizacija, po čitanju tog dokumenta koji je preveden i na engleski jezik, konstatovali da je to zaista dobar dokument.

Iz te Strategije smo izvukli određene aktivnosti i određene projekte i trebalo nam je skoro godinu dana da je usvojimo. Nakon brojnih sastanaka i usaglašavanja smo ušli u definisanje svih oblasti, te identifikovali 24 projekta koja proizilaze iz te strategije. Danas u proceduri imamo spisak od 14 ključnih kapitalnih projekata, koji su rađeni u obrascima po metodologiji Svjetske banke. Za njih se traži od strane međunarodnih institucija, finansijskih i Direkcije za evropske integracije pri Vijeću ministara, da se ti projekti poredaju po prioritetima i da se kao takvi stave sa inicijalnim sredstvima u Dokument okvirnog budžeta. To smo prije mjesec dana dostavili Koordinacionom tijelu koje daje zeleno svjetlo za ulazak u preceduru, znači na Vladu i na Skupštinu. Nažalost, vrlo troma procedura, tako da očekujemo da na slijedećoj sjednici Koodrinacionog tijela dobijemo odobrenje za realizaciju tih projekata, jer smo već i u okviru konsultacija u Vladi došli do toga kako bi to uradili ako bi bilo nekih argumenata da se taj redoslijed promjeni. Generalno gledano, sada imamo projekte iza kojih stoji Brčko distrikt BiH. Nemamo više situaciju da neko počne da radi projekt kako mu padne na pamet, kao što ne znamo zašto nam se zgrada Policije gradi tamo gdje se gradi, jer nikada niko nije donio odluku u zvaničnim institucijama da se ona gradi na toj lokaciji. Ne znamo ni zašto je to toliko kvadrata, zašto to košta 17 milona po proračunu. Mi ćemo tu zgradu poprilično dugo raditi s obzirom na način na koji smo donijeli odluku da je radimo.

Znači, sada imamo projekte vrlo jasno definisane kroz Strategiju razvoja sa ciljevima i načinima na koji će se raditi.

Ono što je još vrlo značajan doprinos i za šta je trebalo poprilično vremena jeste činjenica da smo donijeli Zakon o visokom obrazovanju i Zakon o privatno-javnom partnerstvu, dva zakona koja se u proteklih četiri do pet godina nisu mogla apsolutno sta