Hrvatskom kulturnom društvu Napredak u Brčkom uručena vrijedna donacija knjiga

29.6.2015. Ambasador Republike Hrvatske u BiH Ivan del Vechio i gosti iz grada Slavonskog Broda uručili su 300 naslova biblioteci Hrvatskog kulturnog društva Napredak u Brčkom. Ova vrijedna donacija sastoji se od najznačajnijih djela hrvatske književnosti i predstavlja značajan podsticaj formiranju Napretkove biblioteke.

Image for news
2015-06-30-Donacija_knjiga_HKD_Napredku-3
Uručujući prvu donaciju knjiga brčanskom Napretku ambasador Republike Hrvatske Del Vechio je najavio nastavak podrške ovoj lokalnoj zajednici i u drugim oblastima saradnje putem Ureda za Hrvate van domovine posebno ističući značaj kulturne razmjene.
"Ideja je samo jedna. Prvo zadržati Hrvate u BiH, a drugo pokušati vratiti prognanike izgnane iz BiH u što većem broju. To je strateški interes hrvatske države i mi ćemo nastaviti dalje realizovati te naše ciljeve.“
Gradonačelnik Domić je ocijenio da je donacija Republike Hrvatske utoliko vrjednija ukoliko se ima u vidu činjenica da u Brčkom teško može da se dođe do djela pisanih na hrvatskom jeziku.
"Kada pokušate u gradu kupiti bilo koju knjigu na hrvatskom jeziku to nećete uspjeti da napravite i upravo zbog toga je ambasada iz Republike Hrvatske u BiH organizovala danas ovdje donaciju da se biblioteci u Napretku donira izvjestan broj naslova hrvatskih autora koji će omogućiti ljudima i Hrvatima koji žele da čitaju na hrvatskom jeziku da to i urade", kazao je dr. Domić.

2015-06-30-Donacija_knjiga_HKD_Napredku-2
Donacija uključuje najvažnija djela iz hrvatske književnosti kao i dragocjena leksikografska i enciklopedijska izdanja. Donatori ističu da je posebno vrijedna i knjiga sabranih djela biskupa Marina Svrakića posvećena upravo kulturološkom, društvenom i političkom razvoju Slavonije u posljednjih pet decenija.
Inicijativu ambasadora Del Vechia da se pomogne u formiranju Napretkove biblioteke u Brčkom prvo su podržali susjedi iz Slavonskog Broda, najvećeg pograničnog grada Evropske unije.
Posebnu zahvalnost na uručenoj donaciji također je iskazao Anto Basić, predsjednik HKD Napredak – Podružnica za Brčko distrikt, ističući da donacija sadrži upravo naslove koji su  ovoj biblioteci, koja je u fazi formiranja, nedostajali.