HKD Napredak iz Zagreba pomaže Brčacima

25.5.2014. Delegacija Hrvatskog kulturnog društva „Napredak“ iz Zagreba zajedno sa predsjednikom Hrvatskog kulturnog društva „Napredak“ iz Brčkog dr. Antom Basićem susreli su se danas u prostorijama Gradske vijećnice sa gradonačelnikom Brčko distrikta BiH dr. Antom Domićem.


Image for news
U posjeti Brčkom boravili su: Ivica Mišić, Juro Martinović, Ilija Nedić te dr. sci. Tomislav Dubravac koji su uručili podružnici „Napretka“ u Brčkom pakete s gumenim čizmama, maskama i ostalim higijenskim potrepštinama, s napomenom da je to samo simbolična podrška i da se saradnja i pomoć u vezi s ovim pitanjem tek treba realizovati. Tokom sastanka s gradonačelnikom napomenuto je da „Napredak“ u Brčkom ima dobru saradnju s ostalim podružnicama i da je u toku organizovanje prikupljanja humanitarne pomoći za ugrožena područja što bi se trebalo realizovati tokom sljedeće sedmice. Razgovarano je i o saradnji i pomoći te projektima koji bi se trebali realizovati kako bi se pomoglo onima kojima je najpotrebnije. Gradonačelnik Domić je ovom prilikom zahvalio članovima HKD „Napredak“ iz Zagreba na podršci koju su pružili stanovnicima distrikta u poteškoćama koje su ih zadesile. Predsjednik „Napretka“ u Brčkom dr. Anto Basić kazao je kako je svaka pomoć dobrodošla i zahvalio se prijateljima iz Zagreba na posjeti i spremnosti da se pronađe način da se osobama čija je imovina stradala tokom katastrofalnih poplava pomogne.
DSC_0906

Naime, delegacija iz Zagreba je prethodno posjetila Hrvatsko kulturno društvo „Napredak“ Brčko distrikta Bosne i Hercegovine, gdje je upriličen sastanak sa članovima odbora, a boravili su i u službenoj posjeti Orašju u vezi s poplavljenim područjima na prostoru Posavskog kantona. Tokom posjete obišli su područja koja su najviše ugrožena, razgovarali sa stanovnicima koji su pretrpjeli gubitke, a susreli su se i s predstavnicima lokalnih vlasti.