Gradonačelnik učestvovao na „Jahorina ekonomskom forumu“

28.4.2017. Gradonačelnik Brčko distrikta BiH Siniša Milić učestvovao je na drugom po redu „Jahorina ekonomskom forumu“. On je ovom prilikom izjavio SRNI da Brčko distrikt BiH u mandatnom periodu nove vlade planira realizirati dvadesetak krupnih investicionih projekata ukupne vrijednosti više od 250 miliona KM.

Image for news
 
„Riječ je o projektima koji treba da osnaže investicioni razvoj Brčko distrikta BiH. Politička većina  treba se usaglasiti u vezi s ovim projektima i tražit ćemo izvore finansiranja. Sigurni smo da je to pravi način da podstaknemo ekonomski razvoj“, rekao je gradonačelnik Milić.
 
On je izrazio zadovoljstvo što se i ove godine održava „Jahorina ekonomski forum“ jer su svi  u BiH i regiji u prilici čuti razmišljanja stručnjaka o stanju ekonomije u Republici Srpskoj i BiH s osvrtom na aktuelnu situaciju u političkom smislu.
 
„Jasno je da liberalizacija ekonomije na ovim prostorima u onom rigidnom smislu ne može biti. Dakle, država mora intervenisati na određeni način jer naši privredni subjekti trenutno nisu u stanju funkcionisati bez određenih subvencija. Takva situacija je i u Brčko distriktu BiH“, rekao je gradonačelnik.
 
On je ukazao na činjenicu da je Brčko distrikt BiH mala ekonomija i samim tim, možda, fleksibilnija i u stanju da odgovori nekim izazovima koje sa sobom nosi globalna ekonomska kriza.
„Ono što je za mene bitno jeste to da se neke stvari koje smo čuli podudaraju s aktivnostima koje preduzima nova vlada Distrikta – prije svega u smislu potrebe otvaranja poslovnih zona kao mjesta u kojima bi se dodatno podsticale privredne aktivnosti kroz dodatne subvencije i porezne olakšice“, rekao je Milić.
 
Gradonačelnik je napomenuo da ne može biti ekonomskog razvoja bez političke stabilnosti te da je Distrikt jedinica lokalne samouprave pod suverenitetom BiH, ali ujedno i kondominij, vlasništvo oba entiteta.
 
„Ta činjenica govori da Brčko ne može biti izolovano od političkih dešavanja na širem prostoru. S te ćemo strane mi u Brčkom učiniti sve da ne doprinosimo bilo kakvim političkim nesuglasicama i ambijent učiniti pogodnim za ekonomski razvoj“, dodao je Milić.
 
Dvodnevni poslovni skup „Jahorina ekonomski forum 2017“ okupio je više od 50 stranih i domaćih predavača, 300 delegata, gostiju i predstavnika medija, a forum predstavlja i mjesto susreta brojnih ambasadora, EU delegacija, Evropskog parlamenta, delegata Grčke, Kine i drugih zemalja regije ali i šire. Skup organizuje Udruženje ekonomista „SWOT“.
Foto: BHRT