Gradonačelnik Siniša Milić razgovarao sa srednjoškolcima

23.3.2018. Gradonačelnik Brčko distrikta BiH Siniša Milić razgovarao je danas sa srednjoškolcima, nastavnicima, pedagozima i predstavnicima Pedagoške institucije na okruglom stolu održanom u Tehničkoj školi u Brčkom u okviru projekta „Ja građanin“.

Image for news

Tema je bila reforma obrazovanja u Brčko distriktu BiH, odnosno prijedlozi izmjena koji su nastali kao zaključci anketa i analiza koje su učenici Tehničke škole proveli. Riječ je o promjeni početka nastave, dužine časa, dužim odmorima, mogućnosti izbora predmeta, načinu ocjenjivanja, savremenijim nastavnim sredstvima, promjenama nastavnog plana i programa, edukaciji profesora i slično. Učenici su istakli da je u obrazovanju potrebno uvesti izmjene kada je u pitanju kvalitet nastave i skrenuli pažnju na neophodnost informatičkog opismenjavanja profesora kao i njihove veće kreativnosti te upotrebe novih modela nastave.

Gradonačelnik Siniša Milić pohvalio je u interaktivnom razgovoru s učenicima njihov aktivizam, ali i upozorio da se velike izmjene, posebno u tako važnoj i osjetljivoj oblasti kao što je obrazovanje, ne mogu prepustiti samo pojedincima. „U takve izmjene neophodno je uključiti sve dijelove naše društvene zajednice koji imaju interesovanje za ovu oblast jer smo svjedoci pojedinih reformi, poput Bolonje, koje nisu dale dovoljno dobre rezultate. Međutim, ovakvi razgovori su najbolji način da počnemo da mijenjamo nešto u korist i vas učenika, roditelja ali i nastavnika“, dodao je gradonačelnik Milić.

Učenici su izrazili zadovoljstvo što su imali jedinstvenu priliku da razgovaraju s gradonačelnikom i zahvalili se na njegovom interesovanju za teme koje su, kako su istakli, veoma važne u njihovom daljnjem školovanju, ali i školovanju generacija koje dolaze.