Gradonačelnik uručio priznanja majstorima sudžuke

U sklopu „4. Sudžuka festa 2024” gradonačelnik Brčko distrikta Bosne i Hercegovine prim. dr. Zijad Nišić danas je u prostorijama Voćnog kluba u Brčkom uručio priznanja najboljim majstorima sudžuke iz BiH i regiona.

Image for news

Na ceremoniji dodjele priznanja gradonačelnik je istakao važnost očuvanja kulturnog naslijeđa kroz promociju tradicionalnih jela poput sudžuke.

Manifestacija poput 'Sudžuka festa' predstavlja ujedno i priliku da se istaknu i afirmišu lokalni proizvođači i preduzetnici koji svojim radom doprinose ekonomskom prosperitetu našeg Distrikta. Mi ćemo i ubuduće podržavati ovakve inicijative koje doprinose razvoju turizma i promociji našeg grada. Čestitam svim dobitnicima priznanja i nadam se da će 'Sudžuka fest' i ubuduće nastaviti da inspiriše i okuplja ljubitelje dobre hrane i tradicije“, naglasio je gradonačelnik Nišić.

Među nagrađenima su majstori sudžuke iz Sjenice, Visokog, Zenice i Jelaha, čiji su proizvodi osvojili simpatije i ocjene stručne komisije.

Ove godine imali smo preko 35 uzoraka iz BiH, Srbije, Slovenije i Hrvatske, što svjedoči o velikom interesu za ovu tradicionalnu delikatesu“, rekao je predsjednik kluba Savo Lukić.

Manifestacija je privukla veliku pažnju ljubitelja tradicionalne kuhinje iz cijele regije, a dodjela priznanja majstorima sudžuke predstavlja ne samo priznanje njihovom umijeću, već i promociju kulturnog i gastronomskog bogatstva ovog dijela Balkana.