Gradonačelnik sa saradnicima obišao nekadašnje izletište "Fazanerija“

15.7.2021. Gradonačelnik Brčko distrikta BiH Esed Kadrić danas je sa svojim saradnicima obišao nekada poznato izletište u Brčkom „Fazanerija“ i zajedno s predstavnicima Udruženja „Eco Team Fazanerija“ Brčko razgovarao o mogućnostima ponovnog stavljanja ovog područja na korištenje građanima Distrikta.

Image for news

Gradonačelnik je u razgovoru istakao da „Fazanerija“ ima veliki potencijal i da će se predano raditi na uređenju ovog dijela.

„Mi smo se odazvali na poziv Udruženja 'Eco Team Fazanerija' koje posvećeno i predano radi na čišćenju ovog područja. Ovo područje je nekada bilo poznato mjesto na kojem su dolazili i poznati ljudi u prijeratnom vremenu. Sagledat ćemo mogućnosti kako bismo vratili stari sjaj ovom prostoru koje se nalazi blizu grada i kako bi ga stavili u funkciju na korištenje građanima Distrikta. Također, sagledat ćemo i mogućnost da izradimo jedan i urbanistički projekat da vidimo da li ima interesa i za privatne investitore kako bismo uspostavili i neko lovište kako je to nekada i bilo uz određene rekreativne i turističke sadržaje“, kazao je Kadrić.

Predsjednik Udruženja „Eco Team Fazanerija“ Brčko Amel Mulaomerović kazao je da su s ovim projektom krenuli samoinicijativno i da su u samom startu dobili podršku dijaspore, građana Distrikta kao i gradonačelnika i institucija u Vladi Distrikta.

„Zamisli smo da na ovom području bude i adrenalinski park za djecu, da uradimo pošumljavanje, postavimo klupe, šadrvane i sl. 'Fazanerija', površine oko 200 dunuma je bila zatrpana otpadom i mi smo neke dijelove očistili. Trenutno postoji problem oko zemljišta i nadam se da ćemo taj problem riješiti. Prije današnje posjete mi smo bili kod gradonačelnika koji nam je obećao saradnju s institucijama oko rješavanja parcela, imovinskopravnih odnosa kao i donacijsku pomoć za klupe i sl. Nadamo se da ćemo istrajati u našim planovima, prvenstveno zbog ove naše omladine, djece“, naglasio je Mulaomerović.